Maso je drahé, Češi mnohem víc rybaří. Jedí i menší úlovky, které dřív nechávali plavat

Lidé rybaří kvůli drahému masu

Počet registrovaných rybářů v Česku neustále roste. O nový rybářský lístek žádají tisíce lidí každý rok. A zdá se, že v poslední době se i mění zvyky rybářů. Zatímco dřív úlovky většinou pouštěli zpět do vody, nyní si je kvůli rostoucím cenám potravin nechávají.

Český rybářský svaz má v současnosti 262 tisíc členů. Jejich počet roste posledních deset let, ale posledních pár let doslova raketově. S tím, jak roste inflace a cena potravin, se prý mění i zvyky rybářů. Přibývá těch, kteří už rybu, kterou uloví, nepustí zpátky do vody.

„Vidíme nárůst lidí, kteří si chtějí nechávat ryby za účelem konzumace, důvody jsou různé. Někdo má ryby přirozeně rád, někdo to vidí ekonomicky a chce si přilepšit,“ říká tiskový mluvčí rybářškého územního svazu Prahy Pavel Vrána.

Vody jen tak nikdo nevydrancuje

Velmi populární je podle rybářského svazu rybolov také mezi cizinci, kteří si často přicházejí zařídit rybářský lístek a povolenku. Nejpočetnější skupinu rybářů tvoří Ukrajinci, Rusové a také Vietnamci. Ti se prý ale často nezajímají jen o ryby.

„Některé komunity si odnášejí od vody další živočichy. Chytil jsem je třeba s vezírkem plným škeblí nebo raků. Tohle už je proti zákonu a proti vyhlášce,“ kritizuje mluvčí Vrána. Podle něj ale nehrozí, že by lidé mohli naše vody takzvaně „vydrancovat“.

Každý rok prý do českých řek vysadí ryby za zhruba 200 milionů korun. V případě epidemie nebo dokonce války tak mohou představovat obrovský zdroj potravy pro obyvatelstvo.

Tagy: