Matesová zkritizovala nulové zdanění vína. Chyby v ekonomice napodobovat nemusíme, říká

bývalá zástupkyně ČR při Světové bance Jana Matesová

Co na to vaše peněženka 28.8.2023

To, že někdo dělá něco ekonomicky opravdu špatně, neznamená, že to musíme dělat také, řekla k nulovému zdanění tichého vína ekonomka Jana Matesová v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Podle ní jde o evidentní chybu.

Nulová spotřební daň na tiché víno je podle ekonomky Jany Matesové evidentní chyba. Jedním z vládních argumentů pro ponechání nulové daně je, že ji mají i okolní země. „Fakt, že někdo dělá něco ekonomicky opravdu špatně, neznamená, že to musíme dělat také,“ uvedla Matesová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda překáží ekonomice. Žije v iluzi, že problémy převáží zahraniční politikou, míní Pilný

Další z argumentů nulového zdanění je péče o krajinotvorbu. „Tu je ale potřeba podporovat ze státní úrovně, a ne že si zaplevelíme daňový systém dalšími výjimkami,“ zdůvodnila Matesová.

Ekonom Petr Bartoň ale podotkl, že argument soutěže se zahraničím je určitě jiný než třeba v otázce piva. Nějaké zdanění by ale u vína podle něj být mělo. „Primární motivace je usměrnit naše chování a v tom smyslu by alkoholová složka určitě měla být nějak zdaněna,“ řekl Bartoň.

Více o konsolidačním balíčku a cenách energií se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Ministři začali jednat o úsporách

Na úřadu vlády začali v pondělí v podvečer jednat představitelé vládní koalice o úsporách ve veřejných financích. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) před příchodem na jednání novinářům řekl, že v pondělí neočekává finální dohodu. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se mají na úsporách podílet všechny resorty. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli prohlásil, že se státní dotace mají v příštích dvou letech snížit o 54 miliard korun.

Kupka před pondělním jednáním novinářům řekl, že se zástupci koalice budou bavit o potřebách jednotlivých resortů se zohledněním jejich priorit a možností úspor. „Já si myslím, že dneska se nedá očekávat finální dohoda,“ řekl Kupka. Dodal, že jde o jedno z prvních velkých jednání k rozpočtu.

Ministr také řekl, že jeho resort má požadavky řádově za desítky miliard korun. „Z hlediska toho, co potřebujeme, ať už pro Státní fond dopravní infrastruktury nebo pro veřejnou dopravu,“ dodal. Výborný před dnešním setkání zástupců vládní koalice uvedl, že jde o klíčové jednání a otevřeny jsou všechny kapitoly. „Podílet se na tom musí stejnou měrou všechna ministerstva,“ řekl novinářům. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) se bude debatovat o jednotlivých nárocích resortů podle priorit. „Za mě je to rozhodně bydlení, otázka digitalizace,“ dodal před schůzkou.

Ministerstvo financí počítá v návrhu státního rozpočtu na příští rok se snížením státních dotací. Sumu 54,5 miliardy korun, na které se koalice dohodla v květnu, označil ministr Stanjura za minimální. „Máme představu, které dotace by neměly pokračovat vůbec, které by měly být snížené,“ uvedl v neděli.

Tagy:
víno ekonomika daně CNN Prima NEWS Jana Matesová Petr Bartoň konsolidační balíček tiché víno daň na tiché víno