Vypíchli mi oči a chtěli mě hodit psům. Afghánská žena popisuje zvěrstva Tálibánu

Člověk musí žít pod nadvládou Tálibánu, aby si vůbec dokázal představit, jaké peklo prožívají ženy v Afghanistánu. Tvrdí to třiatřicetiletá Khatera, která měla štěstí, že se jí podařilo ze země uprchnout. Nyní se rozhodla v rozhovoru pro televizi News18 otevřeně promluvit o hrůzách, které tálibánci páchají na ženách. „Bojovníci nás nejprve mučí a poté za trest hodí psům. Krmí je našimi těly,“ popsala.

Khatera po útěku z Afghánistánu nyní žije se svým manželem a malou dcerkou v indickém Novém Dillí. Na zvěrstva, kterých se na ní tálibánci dopustili loni v říjnu však vzpomíná dodnes. „Měla jsem štěstí, že jsem přežila,“ řekla.

Bojovníci Tálibánu ji přepadli v provincii Ghanzí, když se vracela domů z práce. Chtěli, aby jim ukázala občanský průkaz, což Khatera bez rozmyšlení provedla. To jim ale nestačilo. V té době byla ve druhém měsíci těhotenství. „Všichni tři mě obklíčili a začali střílet,“ uvedla žena, která má po celém těle jizvy. Dostala osm kulek do horní části těla, útočníci ji napadli také noži.

Tím ale její utrpení neskončilo. Potom, co upadla do bezvědomí, jí tálibánci vypíchli oči a chtěli hodit psům. „Bojovníci nás ženy nejprve mučí a poté za trest hodí psům. Krmí je našimi těly,“ popsala Khatera praktiky islamistů.

„Člověk musí žít pod nadvládou Tálibánu, aby si vůbec mohl představit, jaké peklo prožívají tamní ženy a děti. V jejich očích ženy nežijí ani nedýchají. Jsme pro ně kus masa, který je třeba mlátit. Ženy mají zakázané chodit do školy, do nemocnice, studovat a dokonce i pracovat. Co jim tedy zbývá? Umírat?“ řekla s hořkostí Khatera.

Za útokem možná stál její otec

O své krajanky má teď velký strach. „Svět si jen těžko dokáže představit, co jsme za posledních dvacet let vybudovali. Naše sny jsou teď pryč. Je to pro nás konec. Ženy, které spolupracovaly s vládou nebo policií, jsou pronásledovány. Nezabíjejí jen ženy, ale i děti, “ uvedla Khatera pro televizi News18.

Po incidentu se přestěhovala kvůli léčení do Kábulu a poté až do Nového Dillí. „Měla jsem finanční prostředky. Toto štěstí ale nemají všichni. Ženy a ti, kteří se nepodvolí Tálibánu, umírají na ulicích,“ doplnila. Během rozhovoru také přiznala, že mezi bojovníky Tálibánu je i její otec. Obává se, že za loňským útokem, během kterého přišla o oči, stál právě on.

Tagy: