Absolutně špatné, kritizuje opozice „nové“ televizní poplatky. Zvedat se mají každé tři roky

Budova České televize

Diskuse kolem koncesionářských poplatků

Mediální výbor Sněmovny projednával možnosti pozměňovacího návrhu k novele zákonů o České televizi a Českém rozhlasu. Novela i přes výrazný odpor opozice prošla v létě do dalšího čtení. Takzvaná mediální novela poplatky navyšuje, rozšiřuje okruh jejich plátců a navíc umožňuje jejich automatické navyšování každé tři roky.

Česká televize a Český rozhlas považují navýšení koncesionářských poplatků za nezbytné, protože slouží jako hlavní zdroj jejich příjmů. „Poplatek nebyl zvednutý od roku 2008. Kvůli inflaci televize nezvládá ufinancovat chod a program tak, jako tomu bylo před několika lety,“ uvedl pro CNN Prima NEWS poslanec Petr Letocha (STAN).

ČTĚTE TAKÉ: Koncesionářské poplatky jsou přežitek, míní Kulidakis. Máme televizní trh, tak ať se živí, jak umí

Za televizi by si domácnosti připlatily měsíčně 15 korun, to znamená celkem 150 korun měsíčně, a za rozhlas desetikorunu, takže 55 korun za měsíc. Jenže navíc by se poplatky vztahovaly i na všechna zařízení, která přijímají veřejnoprávní média. I to se opozici nelíbí. „Teď se to má rozšiřovat i na další přístroje, které primárně máme k jinému účelu. Telefon máme k telefonování a počítač k nějaké práci. To, že umožňují sledovat televizi, automaticky neznamená, že všichni, co mají notebooky a mobily, tak sledují Českou televizi nebo Český rozhlas,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Patrik Nacher (ANO).

Novela by veřejnoprávním médiím nově garantovala inflační růst šest procent z poplatku. „Bude docházet k automatickému navyšování každé tři roky bez toho, abychom vůbec věděli, jestli Česká televize nebo rozhlas ty peníze potřebují. Za nás je to absolutně špatně napsané,“ stěžoval si poslanec Ondřej Babka (ANO).

Proti novele se staví i zástupci všech komerčních médií, včetně televize Prima. Navýšení poplatků by totiž podle nich narušilo rovnováhu mediálního trhu. Podle průzkumu společnosti NMS Market Research, který se uskutečnil v létě, se vyslovilo i 71 % Čechů proti navrhovanému zvýšení koncesionářských poplatků.

První kolo projednávání mediální novely trvalo téměř 18 hodin. Další se uskuteční na mimořádné schůzi 2. října.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Valeš kritizoval poplatky ČT. Jeví se mu jako úplatek vlády. Kulidakis volá po jejich zrušení

Tagy:
televize Ondřej Babka Český rozhlas ANO 2011 Patrik Nacher Česká televize poplatek Petr Letocha umění, kultura, zábava a média média a zábavní průmysl produkty a služby ekonomika, obchod a finance hromadné sdělovací prostředky