Napětí na Balkáně: Srbští separatisté chtějí překreslit hranice. Sbližují se s Ruskem

Vůdce bosenských Srbů Milorad Dodik oznámil záměr uskutečnit referendum o odtržení Republiky srbské od Bosny a Hercegoviny s následným připojením k Srbsku. Konkrétní datum zatím nebylo určeno. Dodik o plánu informoval během své návštěvy mezinárodního ekonomického fóra v ruském Petrohradu, uvedl srbský list Politika.

Podle Dodika je o uskutečnění referenda již rozhodnuto. „Zatím není stanoveno žádné konkrétní datum. Je třeba připravit spoustu analýz. Rádi bychom to udělali hned, ale kromě nás jsou v procesu další dvě strany,“ nastínil podle webu Politika bosenskosrbský lídr. Bosna a Hercegovina je na základě Daytonské dohody z roku 1995 tvořena Republikou srbskou a Federací Bosny a Hercegoviny. V Republice srbské tvoří většinu obyvatel etničtí Srbové, naopak na území Federace Bosny žijí především lidé chorvatské a bosňácké národnosti.

ČTĚTE DÁLE: Putin zmínil mírová jednání, Zelenského ale neuznává. Chce informační chaos, míní Just

Dodik vyjádřil přesvědčení, že nastala vhodná dějinná chvíle. Jako příklad uvedl někdejší sjednocení Východního a Západního Německa, připomněla agentura TASS. „Sjednotily se naprosto historicky odůvodněným způsobem,“ dodal politik.

Překreslení hranic by mělo proběhnout poklidně. „Nechceme vytvářet nestabilitu na území naší země,“ nastínil Dodik. Návrh o odtržení mají představitelé bosenských Srbů v plánu předložit vládě v Sarajevu do konce června.

Během své návštěvy Petrohradu se Milorad Dodik sešel také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, upozornil web Politika. Vůdce bosenských Srbů ocenil vzájemnou spolupráci s Ruskem. Vladimira Putina vnímá jako garanta bezpečnosti v jinak neklidném regionu západního Balkánu. „Vladimir Putin je plný přátelství a porozumění,“ pěl chvalozpěvy na ruského autoritáře Dodik.

Bosenskosrbský vůdce zmínil i rozčarování z přístupu západních států ve vztahu k Rusku. „Západ zneužil dobrou vůli Ruska k zachování stability a míru,“ prohlásil Dodik. „Rusko je velmi zklamané, protože západ zdevastoval všechny dohody, které byly dosud dosaženy,“ vyjádřil svůj pohled politik.

Bosenskosrbské plány mohou otevřít staré vzpomínky na jeden z nejbrutálnějších konfliktů v Evropě od druhé světové války. Střet mezi katolickými Chorvaty, muslimskými Bosňáky a pravoslavnými Srby probíhal na území Bosny a Hercegoviny mezi lety 1992 až 1995. Konflikt si vyžádal desítky tisíc obětí na životech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putinova slova jsou podle Kotena příslibem míru. Diktátor chce uznat výsledky agrese, namítá Haas

Tagy: