Měli jsme přijmout pár migrantů, Evropa by nás vnímala jinak, říká Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý

K věci 25.1.2021

„Kandidáti ze zemí střední Evropy nejsou nejspíš v takové funkci vítáni,“ komentoval prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý svou neúspěšnou kandidaturu na generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). „Během migrační krize z roku 2015 stačilo přijmout velmi omezené množství migrantů, země ze západní a jižní Evropy by nás poté vnímaly jinak,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS .

Vladimír Dlouhý vypadl z volby generálního tajemníka OECD 12. ledna. „Jsem přesvědčen, že jsme společně během kampaně i při setkáních se zástupci OECD reprezentovali Českou republiku se ctí a představili ji jako zemi, která je schopna ucházet se o nejvyšší posty významných světových organizací,“ řekl.

V pořadu K věci však naznačil, že volba nového generálního tajemníka možná není úplně spravedlivá. „Vzhledem k tomu, že vypadl i polský ministr pro klima Michal Kurtyka, nejsou nejspíš kandidáti ze zemí střední Evropy v takové funkci vítáni. Možná bychom mohli přehodnotit postoj k Evropské unii,“ uvedl Dlouhý.

Důvod, proč Evropa nemá o středoevropské kandidáty zájem, Dlouhý vysvětlil následovně: „Během migrační krize z roku 2015 stačilo přijmout velmi omezené množství migrantů, jako to třeba udělaly pobaltské státy. Země ze západní a jižní Evropy by nás poté vnímaly jinak. Vzhledem k riziku nárůstu kriminality šlo ale o těžké rozhodování.“

Dlouhý se po neúspěšné kandidatuře bude nadále věnovat postu prezidenta Hospodářské komory, která usiluje zejména o rozvoj podnikatelského prostředí a zároveň je největším reprezentantem podnikatelů v tuzemsku.

Kompenzace podnikatelům nejsou spravedlivé

Dlouhý v pořadu K věci dále uvedl, že vládní protikoronavirová opatření vnímá jako nezbytná. „Dávám vždy na názory odborníků v daném oboru. Pokud většina epidemiologů říká, že bez vládních opatření koronavirus nezastavíme, věřím jim. Pokaždé, když jsme rozvolňovali, přišla další vlna,“ řekl.

Na krocích vlády se mu ovšem nelíbí chaotičnost nebo nespravedlivé rozdělování kompenzací. „Je smutné, když na ně nedosáhne například čistírna, která smí mít otevřeno, ale nemůže poskytovat služby velkým firmám a hotelům, které tvořily většinu jejího zisku,“ vysvětlil Dlouhý.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Vladimírem Dlouhým si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: