Měsíc zpět sbírala medaile mezi muži, teď míří k ženám. Transgender opět hýbe sportem

Třaskavé diskuse o tom, jak neférové prostředí vytvářejí transgender sportovci, přiživila cyklistka Emily Bridgesová. Ještě před měsícem vyhrála závod mezi muži jako Zach Bridges, ale jelikož byla nyní hladina jejího testosteronu léčbou snížena na požadovanou hranici, nastoupí už v sobotu na národním britském šampionátu v omniu v soutěži žen.

Velké znepokojení, ale také strach otevřeně mluvit. Britská cyklistická federace povolila Bridgesové startovat mezi biologickými ženami. A to – celkem pochopitelně – všechny elitní závodnice štve. Před tím, než 21letá jezdkyně loni zahájila hormonální léčbu, nepatřila v mužích mezi odpadlíky. Například vytvořila juniorský rekord v závodu na 25 mil, který ujela za něco málo přes 47 minut. Rekord mezi dospělými ženami je o celé dvě minuty pomalejší.

Během snižování hladiny testosteronu stále Bridgesová závodila mezi „chlapy“. Před měsícem dokonce ještě získala na univerzitním závodu zlato a bronz. Teď na ni čeká premiéra u něžného pohlaví. Půjde o národní šampionát v omniu, což je název pro víceboj v dráhové cyklistice. Ve městě Derby mimochodem potká i pětinásobnou olympijskou vítězku Lauru Kennyovou.

Konfrontace ukáže, zda si transgender cyklistka nevybuduje zajímavou pozici pro získání místenky na letní olympijské hry, které se za dva roky konají v Paříži. V bližší budoucnosti by mohla reprezentovat Wales na letních Hrách Commonwealthu.

A dá se čekat, že kvůli Bridgesové bude vystrnaděna závodnice, která by jinak měla své místo jisté. Ale pobouřené ženy nechtějí jít proti rozhodnutí federace, bojí se odplaty, a tak jejich frustraci prezentovala například olympijská plavkyně Sharron Daviesová. „Britská cyklistika by se měla stydět. Na mnoha holkách bylo už jen přes telefon znatelné rozrušení. Jsou frustrované a zklamané,“ uvedla poté, co několik z nich kontaktovala.

„Všichni jsou pro začlenění transgender osob do společnosti, ale ne pro ztrátu spravedlnosti a snížení šancí biologických žen. Nechápu, jak tohle nemůže být vnímáno jako diskriminace. Snížení testosteronu nezmírňuje výhodu získanou během puberty. Je to špatné, musí se o tom mluvit. Jinak sport přijde o mnoho talentovaných holek,“ dodala Daviesová k tomu, že nespravedlnost může donutit některé talenty ukončit kariéru.

Například bývalý hráč amerického fotbalu Ross Tucker v podcastu Real Science of Sport konstatoval: „Neexistuje žádný validní důkaz, že snížení hladiny testosteronu odstraňuje výhodu mužství. Protože biologické predispozice, které testosteron u mužů vytváří, tímto procesem nezaniknou. A výkonnostní výhody pravděpodobně přetrvají také.“

Hodně mediální pozornosti si v posledních týdnech nedobrovolně uzurpovala jiná transgender persona. Americká plavkyně Lia Thomasová se stala první transgender šampionkou v historii univerzitní série NCAA, poté co ovládla závod na 500 yardů. Za svými zády nechala ženu, která by při svém renomé měla být za normálních okolností jasnou favoritkou na první místo. Emma Weyantová z univerzity ve Virginii totiž na loňských olympijských hrách brala stříbrnou medaili, což ale bylo na „pouhé“ vysokoškolské úrovni v konkurenci s transgender soupeřkou evidentně málo.

Férové to nepřišlo ani televizní celebritě Caitlyn Jennerové. Ta ještě před kariérou v showbyznysu byla úspěšným hráčem amerického fotbalu i atletem, který se představil na olympiádě v Mnichově v roce 1972. Velké haló způsobila v roce 2015, kdy postoupila změnu pohlaví – do té doby se jmenovala William Bruce Jenner. Jennerová rovněž souhlasila s většinovým názorem, že transgender plavkyně nebyla skutečnou vítězkou onoho závodu na 500 yardů a tento titul měl připadnout Weyantové.

„Není to transfobické, nic proti trans lidem. Jen jde o selský rozum,“ napsala na Twitteru.

Tagy:
cyklistika Twitter Olympijské hry Paříž plavání Wales Letní olympijské hry transgender sport dráhová cyklistika testosteron Lia Thomasová omnium hormonální léčba Caitlyn Jennerová Emily Bridgesová Laura Kennyová