Michal Picek: Zámečník je všechno

„Když se chcete někam dostat, musíte se odrazit,“ říká zámečník Michal Picek. Michal se odrazil, a to tak, že pořád ještě jede. Zámečnictví ho táhlo odmalička a jeho originální výrobky dnes najdou lidé třeba v pražské státní opeře. Práce se železem má svoje kouzlo a nabízí neomezené možnosti v kreativním myšlení.

„Obor zámečník jsem si vybral proto, že jsem věděl, že je to všechno. Už můj pradědeček byl kovář a skončil jako podkovář. Srdce mi šlo ke kovu a ruce, které jsem zdědil, mám šikovné,“ svěřuje se Michal Picek.

Ve škole se vyučil jako zámečník – specialista na příhradové konstrukce. Ty umí nejen sám vyrobit, ale také navrhnout. A právě kombinace šikovnosti a inteligence otevřela Michalovi cestu k velké kariéře. Dnes se specializuje na zakázkovou výrobu a z jeho dílny vychází výrobky, které by nikde jinde pravděpodobně nevznikly.

„Do interiéru státní opery jsem například vytvořil energomosty ve formě zábradlí, kdy jsem vyrobil zázemí pro zhruba tisíc čtecích zařízení,“ dodává Michal.

Jak začíná jeho typický pracovní den? Obvykle kávou. Hned po ní nastupuje na scénu kreativita a zlaté české ručičky. Každý výrobek je zpravidla originál a vyžaduje si nejméně padesát různých operací od svařování, vrtání, ohraňování nebo soustružení. V Michalově dílně je slyšet například rozbrušovací pila, pásovka, vrtačka. Náročnější dělení materiálů – třeba pomocí vodního paprsku – si Michal Picek zajišťuje dodavatelsky.

„Zámečník má velkou výhodu, že nemusí dělat pásovou výrobu a může se sám svobodně rozhodovat. Když uvažujete nad tím, co v životě dělat, tak za mě je to rozhodně tohle řemeslo,“ zdůrazňuje Michal.

Tagy:
výroba opera řemeslo zámečník Michal Picek