Michaláková se nevzdává. Proti verdiktu soudu o odebrání synů se odvolala

Eva Michaláková

Michaláková se odvolala

Češka Eva Michaláková se odvolala proti lednovému verdiktu Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), který v kauze odebrání jejích synů nepravomocně rozhodl ve prospěch Norska. Žádá o projednání případu u soudního Velkého senátu. Norská sociální služba Barnevernet odebrala české matce a otci syny na jaře 2011 kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. Norské úřady ženu později zbavily rodičovských práv.

V lednovém verdiktu ESLP uvedl, že norské instituce neporušily právo Michalákové na respektování rodinného života a svá rozhodnutí přesvědčivě odůvodnily. Zbavení rodičovské odpovědnosti bylo podle soudu nezbytné, aby se zamezilo dalšímu mediálnímu šíření citlivých informací o dětech ze strany matky.

Michaláková měla na podání protestu proti rozhodnutí soudu z 20. ledna tři měsíce. Počátkem února její právníci informovali, že odvolání podají, protože rozhodnutí soudu považují za formalistické. Soud podle nich převzal tvrzení Norska a vyjádření žaloby ignoroval.

Právnička Michalákové Dora Boková zdůvodnila odvolání mimo jiné tím, že nepravomocné rozhodnutí ESLP je k matce nebývale kruté a nastoluje zásadní otázky, které by soud měl vyjasnit. „Vznášíme například otázku, nakolik je správné a v souladu s mezinárodním právem odebrat matce rodičovská práva za medializaci, aniž by soud vůbec zjišťoval, jak matka komunikovala a zda vůbec byla zdrojem daných informací,“ upozornila Boková.

Podle senátorky a členky Petičního výboru na podporu rodiny Michálkových Jitky Chalánkové jsou v případu otázky, které nebyly řádně zodpovězeny. „Podali jsme odvolání i přesto, že její nejstarší syn bude od května za rok již plnoletý. Jde skutečně o principiální boj,“ řekla CNN Prima NEWS senátorka.

Podle ní je na místě, aby současná česká vláda přislíbila rodině Michalákových podporu pro případné další řízení před štrasburským soudem obdobně, jako to v minulosti učinila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Bez ohledu na toto řízení je třeba pokračovat v aktivním diplomatickém tlaku na Norsko a pokusit se o kontakt s dětmi dříve, než dospějí. Jedná se stále o české občany,“ uvedla senátorka, která chce o věci jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) a příslušnými ministry.

Děti vyrůstají odděleně

Svůj nesouhlas s rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva už dříve vyjádřil také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Je to samozřejmě velikánské zklamání. Děti nemohla 10 let vidět. Pro mě je to absolutně absurdní a nepřijatelné,“ řekl krátce po lednovém rozhodnutí soudu CNN Prima NEWS Zdechovský. Europoslanec věří, že Eva Michaláková nic neporušila a ani nebyla podezřelá z toho, že by dětem ubližovala – připomněl, že se podezření týkala primárně jejího bývalého muže.

Norská sociální služba Barnevernet odebrala na jaře 2011 české matce a otci syny Denise a Davida kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši vyrůstají odděleně ve dvou rodinách. Matku norské úřady zbavily pak rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla, a obrátila se proto se stížností na Evropský soud pro lidská práva.

Norská sociální služba Barnevernet je dlouhodobě terčem kritiky některých rodičů, expertů a politiků. Podle nich odebírá děti bez dostatečného odůvodnění. ESLP dostal stížností víc.

Tagy: