Migrant v Německu pobodal na ulici tři lidi. Byl na svobodě, přestože spáchal desítky zločinů

V Německu se minulý týden odehrál další případ pobodání na ulici. Útočník ve Stuttgartu těžce zranil tři muže. Pachatelem má být 17letý Syřan. Podle zjištění deníku Bild spáchal mladík během posledních 2,5 let v Německu už 34 zločinů. Přesto byl dál na svobodě a požíval status uprchlíka. Někteří politici mluví o nutnosti urychlení repatriací problémových migrantů.

Krvavý útok se odehrál v úterý na pěší zóně Königstrasse v centru Stuttgartu. Syřan měl před desítkami svědků po předchozí hádce pobodat tři muže — členy syrsko-turecké rodiny. Jeden z napadených utrpěl život ohrožující zranění. Policisté následně pachatele zadrželi. Podle Bildu se jedná o Khalila H. — 17letého migranta ze Sýrie. A jak se deníku podařilo zjistit, pro místní úřady jde o známou firmu.

ČTĚTE TAKÉ: Znásilnění Češek v Německu. Tamní prokuratura obvinila tři muže, má jít o Syřany

Mladík měl v průběhu 31 měsíců spáchat hned 34 zločinů. Kromě krádeží a podvodů měl mít na svědomí i například ublížení na zdraví. Přesto byl Syřan až do minulého týdne na svobodě. Nyní ve vazbě čelí obvinění z pokusu o vraždu.

Bild dále uvádí, že měl Khalil H. povolení k přechodnému pobytu jen do listopadu loňského roku. Mladík ale zřejmě požádal o prodloužení. „Dokud nebude rozhodnuto, sériový pachatel pobývá v Německu legálně a má nárok i na sociální dávky,“ vysvětluje deník.

Německo se potýká s nárůstem kriminality. Značnou roli ve statistikách hrají cizinci. „Vidíme nárůst násilné kriminality a více kriminality u mládeže a u cizinců. V případě násilí pro mě neexistuje žádná omluva, ale jen nulová tolerance,“ uvedla letos v dubnu spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Za velký problém pak označila prudký nárůst kriminality u cizinců. „Musíme o tom mluvit zcela bez rozpaků,“ řekla.

Trpělivost dochází i dalším politikům. „Každý by měl pochopit, že to nejsou ojedinělé případy,“ řekl pro Bild v reakci na incident ze Stuttgartu předseda Křesťanskodemokratické unie Německa v Bádensku-Württembersku Manuel Hagel s tím, že je pro zákaz nošení nožů na veřejnosti. „Pro lidi, kteří uprchli ze Sýrie, existují v jejich domovské zemi bezpečné regiony, kam se mohou vrátit, nedávno o tom rozhodly soudy,“ dodal.

Stejného názoru je i jeho stranický kolega z Durynska Mario Voigt. „Federální vláda musí konečně jednat a uvést slova v činy. To zahrnuje i deportace do Sýrie,“ uvedl. Podle něj by mělo Německo a ostatní členské státy EU okamžitě začít vyjednávat se Sýrií o repatriaci těchto problémových osob.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Němci zakázali Islámské centrum v Hamburku. Velká rána pro vztahy s Íránem, míní Mareš

Tagy: