Němci zakázali Islámské centrum v Hamburku. Velká rána pro vztahy s Íránem, míní Mareš

Němečtí policisté při zásahu v areálu Islámského centra Hamburk (IZH) s mešitou imáma Alího (Modrá mešita)

Německá vláda zakázala Islámské centrum v Hamburku

Německé ministerstvo vnitra zakázalo Islámské centrum v Hamburku (IZH) a organizace, které pod něj spadají. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová k rozhodnutí uvedla, že centrum propagovalo islamistickou a totalitní ideologii, která je neslučitelná se zásadami demokratického státu. Policie ve středu sídlo šíitského spolku podruhé během několika měsíců prohledala. Berlínská pobočka vlivného Amerického židovského výboru (AJC) zákaz IZH přivítala. Podle politologa Miroslava Mareše se jedná o „tvrdý zásah do německo-íránských vztahů“.

„Je pro mě důležité rozlišovat. Nevystupujeme proti náboženství. Jasně rozlišujeme mezi islamisty, proti kterým tvrdě postupujeme, a mnoha muslimkami a muslimy, kteří k naší zemi patří a kteří ve svém vyznání žijí,“ řekla Faeserová k zákazu IZH. O centru poznamenala, že propagovalo totalitní světonázor. „Tato islamistická ideologie je namířena proti lidské důstojnosti, proti právům žen, proti nezávislé justici a proti našemu demokratickému státu. Islámské centrum v Hamburku a jeho dílčí organizace navíc podporují teroristy z Hizballáhu a šíří agresivní antisemitismus,“ dodala ministryně.

ČTĚTE TAKÉ: Terorismu se nevyhneme, tvrdí bezpečnostní expert. Zmínil radikální buňky islamistů v Česku

„Vítáme zákaz činnosti Islámského centra v Hamburku, které dnes ráno vydalo spolkové ministerstvo vnitra. IZH bylo po tři desetiletí nejvýznamnějším střediskem antisemitského režimu mulláhů v Evropě a důležitým kontaktním místem zakázané teroristické organizace Hizballáh,“ uvedl v prohlášení ředitel berlínské pobočky AJC Remko Leemhuis.

Agentura DPA informovala, že desítky policistů zatarasily přístup do Modré mešity, sídla IZH, a šíitský svatostánek prohledaly. Německá civilní kontrarozvědka označuje organizaci za extremistickou a řízenou Íránem.

Podle německých úřadů porušuje IZH ústavní pořádek republiky a šíří antisemitskou a protiizraelskou propagandu. Představitelé spolku v minulosti velebili násilné činy spáchané teroristickými organizacemi, jako je palestinský Hamás, a podporovali zakázané organizace, včetně Hizballáhu. Toto libanonské šíitské hnutí napojené na Írán je v Německu považováno za teroristickou organizaci a jeho činnost v zemi je zakázána.

Také v Berlíně ve středu policisté vstoupili do budovy ve čtvrti Neukölln, která patří jistému šíitskému spolku.

Loni v listopadu nechalo ministerstvo vnitra prohledat více než 50 objektů po celém Německu, mimo jiné také Modrou mešitu a další místa v Hamburku. Policie oznámila, že přitom zajistila velké množství materiálu.

Politolog: Spolek je hlásnou troubou Íránů

Podle politologa Mareše je organizace považována za „hlásnou troubu íránské propagandy“. „Dá se očekávat ostřejší reakce, německé bezpečnostní složky by měly být ve střehu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

VIDEO: Politolog Mareš k zakázanému spolku v Hamburku:

„Zákaz je tvrdým zásahem do německo-íránských vztahů. Celá záležitost může vést k ochabnutí vzájemných jednání, rázným diplomatickým krokům nebo násilným činům pod falešnou vlajkou,“ dodal politolog.

Tagy:
Německo policie Berlín terorismus islám Hamburk náboženství Írán Hamás vláda Hizballáh Miroslav Mareš trestná činnost trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva Mešita Sultan Ahmed systémy víry