Sledujte RADAR: Přichází obleva, o víkendu se výrazně oteplí. Pozor na padající rampouchy

Ilustrační foto.

Počasí 7.12.2023 8:06

Ke konci týdne v Česku nastane výraznější oteplení doprovázené deštěm. Obleva s sebou přinese také nebezpečné doprovodné jevy, odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují před padajícím ledem a rampouchy ze střech.

Počasí na našem území bude ve čtvrtek pod vlivem tlakové výše, která bude postupně rozpouštět oblačnost. „Po ránu je na našem území povětšinou ještě zataženo a také zhoršené rozptylové podmínky, které způsobují, zejména v Moravskoslezské aglomeraci, výrazně zhoršenou kvalitu ovzduší,“ upozornila meteoroložka CNN Prima NEWS Tereza Matušková. Během dne však začne vát vítr a situace by se měla postupně zlepšovat.

Sněhové přeháňky se po ránu objeví ještě na východě našeho území, především v Beskydech, postupně by však měly ustávat a objevovat se už pouze výjimečně.

ČTĚTE TAKÉ: Zažíváme nejteplejší rok v historii. Poslední měsíce byly šokující, nemáme slov, tvrdí experti

Během odpoledne bude povětšinou zatažená až oblačná obloha. Od západu bude ale postupně oblačnosti ubývat. Teploty se budou pohybovat kolem bodu mrazu, nejčastěji naměříme −2 až 2 °C, na horách pak −4 °C.

Páteční ráno bude opět mrazivé s teplotami mezi −2 až −6 °C, hlavně v Čechách na jihozápadě mohou při protrhané oblačnosti klesnout až k −12 °C. A chladné počasí nás neopustí ani během dne, kdy teploty nepřesáhnou bod mrazu.

Studené počasí bude doprovázet zatažená obloha a v průběhu dne se k ní budou přidávat také srážky. Odborníci z ČHMÚ proto varují před mrznoucím deštěm, díky kterému se může tvořit ledovka. „Vzhledem k oblevě hrozí pády rampouchů a ledu ze střech,“ dodávají.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh.

O víkendu by mělo přijít výrazné oteplení, místy doprovázené deštěm. V sobotu se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi −2 až 2 °C, v jihozápadní polovině Čech ale mohou atakovat až 5 °C. V neděli pak meteorologové předpovídají denní teploty kolem 3 až 7 °C, na severovýchodě Čech a na Moravě a ve Slezsku kolem 1 °C.

Tagy: