Ministr Plaga: K plošnému opakování ročníků zatím nevidím důvod

Robert Plaga

Ministr školství Plaga v Hlavních zprávách

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve středu oznámil výjimku z 5. stupně systému PES. V pondělí 4. ledna se do školy vrátí žáci jen 1. a 2. tříd základních škol (ZŠ), prezenční výuka zůstane v mateřských a speciálních školách. Ostatní se budou učit distančně. Plaga v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS také uvedl, že k plošnému opakování ročníků kvůli neustálému prodlužování distační výuky zatím nevidí důvod.

Blíží se pololetní vysvědčení a mnozí rodiče si stěžují, že jejich děti mají špatné známky, příliš nezvládají distanční výuku a očekávají tak, že pololetní vysvědčení bude výrazně horší. Moderátory CNN Prima NEWS proto zajímalo, jak se na známkování v době výuky poznamenané restrikcemi dívá ministr školství.

Doba přímo vybízí k využití tzv. formativního hodnocení, tedy slovního hodnocení.

„Doba přímo vybízí k využití tzv. formativního hodnocení, tedy slovního hodnocení,“ sdělil ministr s tím, že školy na začátku školního roku dostaly metodiku s pokyny, jak postupovat. „Znovu říkám – neznamená to, že musí (učitelé) nějak bezhlavě známkovat. Lepší je skutečně poskytnout zpětnou vazbu žákovi, rodičům, protože doba je skutečně těžká,“ dodal.

Bude tedy na pololetním vysvědčení známka, anebo hodnocení? „Může tam být známka, může tam být také hodnocení, ale to není žádné novum. Tak řada škol funguje, protože si uvědomuje, že slovní hodnocení je mnohdy lepší a poskytuje lepší zpětnou vazbu než hodnocení známkou. Ale hodnotit v tomto pololetí určitě budeme, byť je to mnohem obtížnější než v letech předcovidových,“ vysvětlil Plaga.

Maturity a přijímací zkoušky zvládneme

K plošnému opakování ročníků ministr školství v tuto chvíli nevidí důvod. „Situace je vážná, a proto se také s řediteli bavíme o masivnějším doučování, letních kempech, které chceme podpořit ještě více než v minulém roce, respektive teď v létě,“ uvedl Plaga.

Podle ministra nejsou v „ohrožení“ ani maturity nebo přijímací zkoušky. „Jak jsme slíbili, na konci listopadu jsme řekli scénář, jak to bude vypadat, jak budeme postupovat s podporou, kterou chceme poskytnout nad rámec standardních uvolněných testů Cermat žákům a studentům. To znamená nějaká výuková videa na nejvíce problematické oblasti třeba u didaktických státních testů. Samozřejmě pevně doufám, že se společnými silami z té situace dostaneme, abychom se vrátili minimálně ke čtvrtému stupni PES, kdy se do škol vrací závěrečné a další prioritní ročníky, tedy deváté třídy, a probíhá na středních školách i praktická výuka. Nejsou ohroženi, jsou naší prioritou,“ dodal na závěr rozhovoru Plaga.

Tagy: