Ministr pro Evropu je legrační. Tři nové posty ve vládě jsou zbytečné, říká komentátor

Spolu

Kamberský a Zlámalová o stavu Zemana

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský označil vznik dalších ministerských postů ve vládě koalice Spolu a Pirátů se Starosty za legrační. Další úřady podle něj nepotřebujeme, ale pokud půjde jen o přesunutí agendy, je to podle komentátora zanedbatelná věc. Analytička webu Echo24 Lenka Zlámalová považuje za rozumné, že pravděpodobná vláda nemá ve svém návrhu programového prohlášení zmínku o covidu.

Rýsující se nová vláda ve složení koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) se Starosty a Piráty by měla mít 18 postů. Jednou z novinek má být takzvaný ministr z portfeje pro vědu a výzkum. Podle dohody mezi koalicemi se funkce má chopit buď ODS, lidovci, nebo TOP 09.

Dalšími nově vzniklými posty jsou ministr pro evropské záležitosti a předseda Legislativní rady vlády.

„Vznik dalších ministerstev je vždy legrační. Hlavně, když vláda říkala, že chce šetřit. Pokud ale nebudou vznikat nové úřady, tak je to zanedbatelné. Ty tři nové posty jsou zbytečné. Nutně je nepotřebujeme, ale když je budeme mít, nic se nezhroutí,“ zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Petr Kamberský.

Post po evropské záležitost bude nejspíše pod hlavičkou hnutí STAN. „Ministr pro Evropu je legrační. Prezident dělal zahraniční politiku, máme premiéra, máme ministra obrany, což je také diplomatický post. Na Černínský palác zbývá Afrika a Asie, hlavní věci se řeší v Bruselu a Washingtonu,“ zkritizoval expert.

Covid je fakt za námi, tvrdí analytička

Analytička Lenka Zlámalová pak okomentovala návrh koaličního programu, který ve středu unikl do médií a CNN Prima NEWS ho má k dispozici. Velkou část odborníků překvapilo, že v dokumentu není zmínka, jak se vypořádat s následky a stále trvající koronavirovou pandemií.

„Vláda si myslí, že s covidem už není potřeba nic dělat. V tichosti najíždíme na politiku Velké Británie, která zrušila všechna opatření. Restrikce jsou papíroví draci. Máme hodně nakažených, ale protože hodně lidí má přirozenou imunitu a protilátky, je počet hospitalizací nižší. Bude docházet k výraznému uvolnění. Covid je fakt za námi. Máme řešit počet hospitalizovaných,“ uvedla Zlámalová.

Ve čtvrtek ale testy v Česku potvrdily 8 419 nových případů onemocnění COVID-19. Hospitalizovaných s prokázanou koronavirovou infekcí je 2 489, nejvíc za poslední půlrok. Zhoršují se také statistiky úmrtí.

To, že se vláda v dokumentu nezmiňuje o covidu, Zlámalová chápe. „Je rozumné, že se nevěnuje tomu, co se stane za pár měsíců minulostí,“ prohlásila.

Covid řeší jiná skupina

Proč covid není součástí materiálu, vysvětlovali politici ve středečním pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Na to bude dost času, až bude jmenován premiér. Nevíme, jak dlouho bude trvat vznik vlády. Proto tam není covid. Až vznikne vláda, jasně představíme opatření ohledně epidemie. Situace za pár týdnů se určitě změní,“ vysvětlil místopředseda hnutí STAN a jeden z kandidátů na ministra školství Petr Gazdík.

Poslanec Ondřej Kolář z TOP 09 podotkl, že pandemii se už věnuje samostatná skupina politiků i expertů. „Covid je samostatná kapitola a nemusí být v tomto dokumentu. Až představíme programové prohlášení, předpokládám, že ho řešit budeme,“ ujistil.

Tagy: