Ministr průmyslu chystá speciální tarif, lidé by měli levnější energie. Jak bude fungovat?

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje speciální tarif, díky kterému budou mít někteří lidé alespoň část energií levnější.

Zásobníky a zdražování plynu

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje speciální tarif, díky kterému budou mít někteří lidé alespoň část energií levnější. Kvůli nejisté situaci ohledně energetické bezpečnosti pracuje i na zřízení státního obchodníka s energiemi, aby země nebyla závislá pouze na soukromých dodavatelích.

Vysoké ceny energií se dotýkají nejen těch nejchudších, ale i střední třídy. „Chceme jít cestou postavenou především na tom, že bychom snižovali ceny v rámci stávající tarifní struktury,“ uvedl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

To v překladu znamená, že stát nastaví hranici spotřeby, pod kterou by domácnost měla energie levnější. Cokoli by spotřebovala nad tuto hranici by pak platila podle tržních cen. Od speciálního tarifu si ministr slibuje také, že lidé budou s energiemi šetřit.

„Kdokoliv je ochoten a schopen snížit úsporu energie, tak by měl být finančně motivován, takže to je velká výhoda, když potřebujeme snižovat spotřebu,“ souhlasí výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. Podle ministra se aktuálně přesné parametry ladí. Opozice si takovéto řešení dokáže teoreticky přestavit, ale dlouhodobě prosazuje odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje.

Čemu pomůže státní obchodník s energiemi?

„Aby to bylo rychlé a hlavně, aby to bylo jednoduché pro všechny. To znamená, aby nemuseli nikde o nic žádat, nic dokládat a aby rovnou platili třeba přes složenku o konkrétní částku méně,“ uvedl exministr průmyslu Karel Havlíček (ANO).

Ministerstvo také zvažuje, že založí státního obchodníka s energiemi. Stát díky tomuto opatření bude mít přímý vliv na energetickou bezpečnost. Gavor vnímá tento krok jako přípravu na krizovou situaci, pokud by třeba do Česka přestal proudit plyn, ceny by se vymkly kontrole a nedala by se uspokojit veškerá poptávka.

„V takovém případě mají státní zásahy tohoto typu svůj význam. Pro normální situaci, ve které zatím ještě žijeme, i když ceny jsou extrémní, toto opatření není nešťastnější,“ kritizuje Gavor. Koncem dubna vydal ministr Síkela mimořádné opatření, které stanovuje, že zásobníky plynu budou před další topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent.

Tagy:
cena elektřina energie zemní plyn dodávky ekonomika Karel Havlíček obchodník Česko Jiří Gavor Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky tarif