Místo na Zemi, které známe méně než Mars. Vědci odhalili krajinu pod antarktickým ledovcem

Vědcům se za pomoci moderních technologií a satelitních snímků podařilo rekonstruovat, jak asi vypadá krajina pod Východoantarktickým ledovým příkrovem. Americká CNN informovala, že oblast pod ledem byla doposud lidmi hůře zmapovaná než povrch planety Mars.

O Antarktidu se nyní vědci v souvislosti s globálním oteplováním zajímají více než kdy dřív. Až dosud ale nevěděli, jaká krajina se nachází pod místem, které podle vědců už miliony let pokrývá led. Neměli tedy ani ponětí, jak to na Antarktidě vypadalo před tím, než ji led pokryl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vědce děsí, jak tající Antarktida ovlivní klima. Může se z ní stát radiátor planety, varují

To se ale teď mění. Nová vědecká studie publikovaná v časopisu Nature Communications se zabývala průzkumem prostoru pod Východoantarktickým ledovým příkrovem, což je největší ledový příkrov planety. Vědci zkoumali oblast o velikosti 32 tisíc kilometrů čtverečních, což představuje zhruba rozlohu Belgie.

Odborníci sice neví, jaké rostliny a zvířata se před ledovou érou na Antarktidě nacházely, předpokládají ale, že oblast byla dříve plná vegetace. Nalezli totiž starobylé řeky, které kontinent tvarovaly, napsala CNN.

K mapování povrchu pod ledem využili vědci satelitní snímky nebo letadla vybavená radarem, který dokáže proniknout přes zamrzlou vrstvu země.

„Země pod Východoantarktickým ledovým příkrovem je méně známá než povrch Marsu,“ uvedl Stewart Jamieson, profesor na katedře geografie Durhamské univerzity a vedoucí zmíněné vědecké studie.

„A to je problém, protože tato krajina určuje způsob, jakým led v Antarktidě proudí, a také způsob, jakým může reagovat na minulé, současné a budoucí změny klimatu,“ dodal.

Záhadná příroda pod ledem

Podle vědců je krajina pod vrstvou ledu velmi členitá. Plná kopců, hor a údolí. Nejvíce prý připomíná krajinu britského Walesu.

„Naše data efektivně měří malé změny ve tvaru horní části ledu. Když se na ni podíváme a začneme ji kreslit, uvidíme řadu vzájemně propojených údolí, která musí být pod ledovým příkrovem. V podstatě vidíme ducha této krajiny při pohledu shora,“ komentoval Jamieson.

Jiná skupina odborníků před časem na základě zadání britské vlády sestavila studii, ze které vyplývá, že se Antarktida může kvůli globálnímu oteplování v budoucnu stát „radiátorem planety“.

Kvůli rostoucím teplotám kontinent údajně ztrácí schopnost planetu ochlazovat, ale naopak ji v budoucnu může ještě oteplit.

Tagy: