Vědce děsí, jak tající Antarktida ovlivní klima. Může se z ní stát radiátor planety, varují

Vědci na základě zadání britské vlády sestavili studii, ze které vyplývá, že se Antarktida může kvůli globálnímu oteplování v budoucnu stát „radiátorem planety“. Kvůli rostoucím teplotám kontinent údajně ztrácí schopnost planetu ochlazovat, ale naopak ji v budoucnu může ještě oteplit, uvádí Sky News.

Antarktida byla po století vnímaná jako země věčného ledu. Jenže její status teď taje v horku globálního oteplování. Z kontinentu mizí mořský led a vědci se obávají, že v budoucnu mohou začít odtávat i ledovce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vedro devastuje korálové útesy. Potápěči bojují o jejich přežití, z vody zachraňují vzorky

„Co se stane na Antarktidě, nezůstane jen na Antarktidě. Všechno to má globální následky. Tudíž je nutné zvýšit povědomí o tom, čím si teď ledový kontinent prochází,“ sdělila pro web televize Sky News Jane Rumbleová, vedoucí oddělení polárních regionů na britském ministerstvu zahraničí.

Odlamování ledovců a úbytek mořského ledu bude podle vědců na Antarktidě čím dál častější. A může to mí tragické následky pro zbytek světa.

Akcelerace oteplování

„Existuje opravdu reálné nebezpečí, že se v příštích letech začne Antarktida v mnohém chovat spíše jako Arktida. Tedy že přestane fungovat jako ochlazovač planety, ale místo toho se stane radiátorem,“ myslí si profesor Martin Siegert, glaciolog z Exeterské univerzity.

Těžkou hlavu mají odborníci především z vlny veder. Loni v březnu byla teplota na Antarktidě o 38,5 stupně Celsia nad průměrem, což vědce vyděsilo. Místo zhruba minus 50 stupňů Celsia bylo v oblasti minus 10.

Podle profesora Siegerta se jednalo o naprosto bezprecedentní vlnu veder. Teplota prý byla nejenže vysoko nad průměrem, ale také mnohem vyšší oproti předchozím záznamům.

„Kdyby k něčemu takovému došlo v létě, začal by tát povrch ledovců, což vědci nikdy před tím neviděli,“ uvedl web Sky News.

S vlnou veder souvisí druhý problém. Když odtává mořský led, který sluneční paprsky odráží, odhaluje se více vodní hladiny. A voda naopak teplo pohlcuje.

„Už na začátku roku 2023 byla pokrývka mořského ledu rekordně malá, ale pak se ještě zmenšila na plochu, kterou jsme vůbec nečekali,“ sdělila Caroline Holmesová, polární klimatoložka z British Antarctic Survey.

V souvislosti s vysokými teplotami se vědci rovněž obávají kolapsu šelfových ledovců. A pak je také otázka, co s Antarktidou provedou teplé mořské proudy.

„Vědci se obávají, co by se mohlo stát v příštích několika letech, kdy se dostaví oteplující účinky jevu El Niňo,“ uvedl list Daily Mail.

Tagy: