Marii a Jiřímu zachránila život desetiměsíční Emička. Požár jim vzal vše, nyní prosí o pomoc

Mladá rodina ze Skupče na severním Plzeňsku, jež zhruba před měsícem přišla o domov, se rozhodla nevzdat a s nepřízní osudu chtějí bojovat. Střechu nad hlavou jim sice vzal požár, ale tou nejčernější tragédií nešťastná událost díky Bohu neskončila. Oba rodiče přitom mohou za své životy dost možná poděkovat své teprve desetiměsíční dcerce, jejíž pláč je na poslední chvíli varoval. Všichni přežili jen s tím, co měli právě na sobě. Nyní se obracejí s prosbou o pomoc na širokou veřejnost, a to prostřednictvím webu Donio.

Stačila chvilka a rodina přišla o všechno. Rodiče usnuli, ale na šicím stroji nechali zapálený adventní věnec. „Já si pamatuju jenom pláč Emičky, vzbudila jsem přítele a prostě jsem viděla oheň,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Marie Kubátová. „Začala do mě bušit, ať vstávám, že hoří. Zaběhl jsem rychle pro malou a vyhnal jsem je ven,“ doplnil ji její přítel Jiří Pečus.

Stačili si vzít jen bundy a kombinézu pro Emičku. Na místě byli jako první dobrovolní hasiči z nedalekého Úněšova. „Byt byl silně zakouřen, nebylo nic vidět. My jsme se dostali v podstatě jenom na tu chodbu a do jedné místnosti, kde od adventního věnce vzplála skříňka,“ popsal zasahující dobrovolný hasič Marek Mižár.

Požár se rozhořel ve třetím patře bytového domu. Všichni nájemníci museli rychle ven. „Najednou majitel začal bouchat na naše na dveře a řekl nám: ‚Honem, všichni ven, hoříme tady!‘“ popsala sousedka Oksana Hodwanová. „Před naším příjezdem se evakuovalo šest osob, celkem tři nadýchané osoby byly předány do péče Zdravotnické záchranné služby,“ upřesnil mluvčí hasičů Petr Poncar.

„Jak se ten požár šířil po stropě, tak to prostě zdemolovalo bojler a shořely i trubky, co tady vedly vodu,“ doplnil Jiří. Oheň jím zničil i všechno vybavení. „Nábytek, hračky naší malé i další vybavení – prostě všechno, co jsme tam měli, tak už nebylo vůbec nic,“ upřesnila Marie. Byt se nyní snaží svépomocí opravit. Rodina bohužel nebyla pojištěná – škoda na třípokojovém bytě je 700 tisíc. „Já si v práci jako řidič vydělávám 27 tisíc, přítelkyně je na mateřsky,“ uzavřel Jiří.

Rodina má sbírku kam jim lidé posílají peníze a pomoci jim chce i obec. „Uvažujeme o částce zhruba 30 tisíc. Tuto částku ale budeme muset na zastupitelstvu ještě schválit,“ doplnil starosta Pernarce Jan Balín. Jiří s Marií a malou Emou se teď budou stěhovat do pronájmu a doufají, že se jim brzy podaří byt opravit a vrátit se zpátky domů.

Tagy: