Mladý lékař testoval vakcínu, zemřel na koronavirus. Dostal placebo, tvrdí univezita

Mladý lékař z Brazílie, který se účastnil studie k vakcíně proti COVID-19, zemřel na zdravotní komplikace spojené s nákazou koronavirem. Podle nejnovějších informací byl ale v kontrolní skupině, která dostala placebo, a ne vyvíjenou látku. Oxfordská univerzita i brazilské úřady už informovaly, že testování vakcíny bude pokračovat.

Lékař João Pedro Feitosa teprve loni absolvoval lékařskou fakultu a od března pracoval na jednotkách intenzivní péče a ambulancích dvou nemocnic v Riu de Janeiru. Poté se 28letý zdravotník rozhodl přihlásit do studie vakcíny společnosti AstraZeneca a univerzity v Oxfordu. Byl v dobré kondici a neměl žádné vážné zdravotní potíže.

I přesto v polovině října zemřel na komplikace spojené s nemocí COVID-19. Vyrojily se proto spekulace, že ke zhoršení jeho stavu přispěla právě vakcína, kterou odborníci nyní testují na dobrovolnících. Podle brazilského deníku Globo byl ale Feitosa ve skupině, která dostala placebo, a ne samotnou testovanou látku.

Oxfordská univerzita proto informovala, že studie bude i přes jeho úmrtí pokračovat. Nezávislý výzkum podle ní prokázal, že neexistuje žádné bezpečnostní riziko. „Po důkladném prověření tohoto případu z Brazílie neexistují žádné obavy a nezávislý výzkum spolu s brazilským regulačním úřadem doporučil, aby studie pokračovala,“ uvedl mluvčí univerzity.

Všechno podle něj funguje, jak má, a s vakcínou neměl problémy žádný z dobrovolníků, který ji opravdu dostal. Výsledky současné fáze by měly být známy na konci roku. Počáteční výzkum ale ukázal „obrovskou imunitní odpověď“ a žádné vedlejší účinky. Vakcína Oxfordu tak představuje naději v boji proti pandemii koronaviru.

Studie společnosti AstraZeneca probíhá v několika zemích světa a účastní se jí 20 tisíc dobrovolníků. Z toho osm tisíc se nechalo očkovat v Brazílii. Účastnit se výzkumu mohou lékaři, zdravotní sestra a další pracovníci medicíny, kteří se s virem dennodenně setkávají.

Tagy: