Mlékárny nezlevňují, i když zemědělci šli s cenou dolů. Trápí nás vysoké náklady, hájí se

Zemědělci zlevňují o koruny, zatímco mlékaři o halíře

Drahé mléko a nespokojený svaz

Zatímco zemědělci zlevnili mléko o tři koruny, v případě mlékáren se jedná o desítky haléřů. Jejich zástupci se brání tím, že je stále trápí vysoké náklady na energie, na něž musí reagovat. Svaz obchodu ale upozorňuje na loňské vysoké zisky mlékáren a rovněž je vyzývá, aby zlevnily.

Na jedné z rodinných farem na Kolínsku chovají až tři stovky dojnic. Skot dává sice mléka dostatek, ale hlavním problémem jsou prý výkupní ceny. „V podstatě každý měsíc tyto sumy klesaly a ke snižování dochází i nadále. V tuto chvíli jsme v červených číslech,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Karel Horák, zemědělec z Choťovic.

ČTĚTE TAKÉ: Balaštíková: Za drahé potraviny může vláda. Nejvíc na tom vydělávají řetězce, míní Hraba

Zatímco oproti začátku roku prodávají zemědělci litr mléka o tři koruny levněji, za stejné období se mlékaři rozhodli jít s cenou dolů pouze o 60 haléřů. V obchodě se tudíž cena jednoho litru čerstvého mléka držela stále kolem 24 korun.

„Cena mléka v podstatě stagnuje. Zástupci českých mlékáren si totiž jasně uvědomují, že je nemožné dovážet větší objemy mléka ze zahraničí. Z toho důvodu se ceny tohoto produktu drží mnohem výš, než jak by mělo odpovídat klesajícím nákladům na produkci,“ pronesl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

S takovým tvrzením ovšem mlékaři nesouhlasí. Jsou přesvědčeni, že cena trvanlivého mléka již klesá. V případě čerstvého produktu má prý stagnující trend svůj určitý důvod. „Takový druh vyžaduje složitější zacházení, zejména chlazení, bez něhož se převoz neobejde. Trvanlivé mléko se uchovává při pokojové teplotě, to je energeticky náročný proces,“ vysvětlil předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Podle ekonomů se však pro spotřebitele opakuje známý scénář. Ceny jdou rychle nahoru, ale dolů to trvá mnohonásobně déle. „Jedná se o pomalé probublávání zlevnění ze strany zemědělců. Plný díl za to, jak pomalu se vše rozvíjí, nemusí být jen na bedrech potravinářů,“ myslí si Petr Bartoň. Problém může být podle Pavla Peterky především v dlouhodobém nastavení ceny a návyku zákazníka. „V momentě, kdy už spotřebitele naučíte kupovat krabici mléka za 20 nebo 25 korun, nemáte příliš důvodů tu cenu měnit,“ uvedl.

Právě na potravináře minulý týden naléhal i premiér Petr Fiala (ODS). V souvislosti s tím na ně apeloval, aby zlevnili potraviny, a to především v návaznosti na to, že minulý rok většina z nich vykazovala vysoké zisky.

Stojí potravinová soběstačnost za výrazným zdražováním? Podívejte se v reportáži:

Tagy:
Petr Fiala Tomáš Prouza mléko Petr Bartoň zemědělci zlevnění Českomoravský svaz mlékárenský Pavel Peterka Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky