Točené pivo za 70 korun? Kdo a jak zdražení zlatavého moku obhajoval

Na Budvar s přáteli

Co na to vaše peněženka 29.8.2023

Vzhledem k plánované úpravě daně z přidané hodnoty (DPH) u točeného piva by cena oblíbeného českého alkoholického nápoje v pražských restauracích mohla přesáhnout hranici 70 korun. Politický zásah obhajují představitelé vládní pětikoalice s tím, že konsolidace veřejných financí je nezbytná. Proti je naopak opozice. Podle expertů bude zdražení piva pro podniky i zákazníky nepříjemné. Trh si však poradí, myslí si ekonomka Jana Matesová.

Součástí vládního konsolidačního balíčku je změna nastavení sazeb DPH. Dvě snížené sazby 10 a 15 procent vláda sjednotila do jedné 12procentní. Některé položky také kabinet přesunul do základní sazby 21 procent, například točené pivo, které předtím spadalo do 10procentní sazby. Co to bude znamenat pro návštěvníky restaurací? V Praze by mohla cena orosené dvanáctky přesahovat hranici 70 korun.

„Vznikne jiná kultura i u užívání národního moku. Po desetiletí se restaurace a hospody živily z marže na nápojích. To se jistě změní, asi bude méně restaurací a hospod, ale trh si s tím nějak určitě poradí,“ uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonomka Jana Matesová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Školní obědy podraží, ne naposledy. Měníme okurky za mrkev a mrkev za okurky, líčí ředitelka

Ekonom Petr Bartoň doplnil, že cena piva v Česku je ve srovnání se zahraničím velice nízká. „Potřebujeme, aby pivo zvýšilo svoji hodnotu, což ale neuděláme prostřednictvím vyššího DPH. To nás naopak uzavírá do našich domovů. Znevýhodníme tím hospody oproti domácímu popíjení ze supermarketu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Opozice chtěla vládní návrh v červenci zamítnout hned v úvodu – tedy aby neprošel prvním čtením. Balíček však prvním čtením díky hlasům vládní pětikoalice prošel po třech dnech jednání. Jak kdo hlasoval, naleznete pod tímto odkazem. Právě navýšení sazby DPH u točeného piva bylo jedním z bodů, které opozice kritizovala.

„Teď se hospodám a restauracím mění cena piva, takže lidi budou pít doma na zahradě lahvové pivo a nebudou chodit do hospody. Myslím, že do hospod na vesnicích nikdo nebude chodit. Kvůli dvěma či třem lidem to žádná obec a hospodští nebudou držet,“ řekl v květnové Partii na CNN Prima NEWS místopředseda SPD Radim Fiala.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) však nelze odhadovat, zda zvýšení sazby povede ke konci některých podniků. „To se samozřejmě nedá. Nejsem ten, který by říkal, že nějaké opatření všechny zachrání, nebo všechny zničí,“ sdělil člen vlády ve vysílání CNN Prima NEWS. Zástupci pětikoalice obecně namítají, že prosazení úsporných opatření je pro zlepšení stavu veřejných financí nezbytné.

V posledních dnech se členové vlády shodli v případě podoby konsolidačního balíčku na určitých změnách. Na přesunutí točeného piva do 21procentní sazby DPH se však nic nezměnilo.

Tagy: