Mluvčí asociace restauratérů o otevření zahrádek (zdroj: CNN Prima NEWS)
Byli bychom rádi, aby zodpovědnost za to, že je zákazník neinfekční, přešla přímo na něj, uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Asociace restauratérů Kateřina Holnová. Pro kontrolu ze strany restauratérů není podle ní opora v zákoně. Asociace je ale pro, aby se hostinští zapojili do trasování hostů. Holnová ve vysílání mluvila také o tom, že se musíme připravit na zdražení.
„Máme zatím pořád jen zprávu, která vyšla v pondělí, a to, že provozovatelé restaurací a všech gastronomických zařízení jsou povinni kontrolovat hosta. A to za nás vlastně není možné, protože nemáme žádnou oporu v zákoně, abychom tento úkon prováděli,“ uvedla Holnová. O upřesnění nařízení by měla v pátek odpoledne jednat vláda.
„Momentálně naše požadavky směřují k tomu, že bychom byli rádi, aby ta zodpovědnost, že je zákazník očkovaný, nebo po covidu, nebo má negativní test, přešla přímo na něj,“ dodala v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mluvčí Asociace restauratérů.
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtek ve vysílání CNN Prima NEWS mluvil o tom, že v Bavorsku jsou opatření ještě komplikovanější. V některých oblastech si lidé musí například dopředu rezervovat stůl. Podle Holnové Asociace situaci v zahraničí sleduje. „Nicméně ne všechny restaurace jsou schopny zajistit rezervační systémy. To by byl zase náklad, byla by to určitá zátěž pro provozovatele,“ reagovala mluvčí.
„Na druhou stranu se domníváme, že v současné době je nejdůležitější zajistit, aby se nákaza dál nešířila. Byli bychom pro, abychom se nějakým způsobem zapojili do trasování hostů, což v loňském roce v zahraničí probíhalo,“ doplnila.
K aplikaci, kterou vyvíjí Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT), prý Asociace nemá dostatek informací. Nicméně problém v ní vidí stejný jako v nařízení vlády. „Budeme zodpovědní za kontrolu nějakého QR kódu nebo dokladu, který nám zákazník předloží. Dostáváme se znovu k zodpovědnosti, která se přenáší na provozovatele gastronomického zařízení,“ sdělila Holnová.
Připravte se na zdražení
Na hosty bude podle Holnové v pondělí při otevření zahrádek čekat zdražení. „Je důležité se dívat na skladbu nákladů, které teď rostly, takže se obáváme, že i ty ceny porostou,“ vysvětlila s tím, že provozovatelům stouply variabilní a fixní náklady a přibyly i další, jako jsou dezinfekce a ostatní prostředky, které mají zajistit bezpečný provoz restaurace.
Velkým problémem je potom hledání nových zaměstnanců v oboru. Situace je podle Holnové velmi složitá a personál téměř není možné sehnat. „Máme informace od našich členů, že odliv zaměstnanců z oboru byl během pandemie velký. Lidé ztratili jakoukoliv jistotu, že pracovat v oboru gastronomie je bezpečné, že mají zajištěný pravidelný příjem,“ sdělila.
Podle Holnové budou i nadále důležitou roli hrát rozvážky. „Domníváme se, že část zákazníků se vrátí do restaurací, část zůstane u objednávání, jako to dělala, když byly restaurace zavřené,“ uvedla s tím, že někteří zákazníci se do restaurací nemusí vrátit vůbec.
Náklady na dezinfekci patří k těm, které mají restaurace oproti minulým rokům navíc. Zdroj: Getty Images
Náklady na dezinfekci patří k těm, které mají restaurace oproti minulým rokům navíc. Zdroj: Getty Images