Mnoho ryb teď upřednostňuje sex před návnadou. Šance chytit třeba cejnka je malá, říká expert

Rybaření

Vrána z Českého rybářského svazu o rybaření ve městech

Motivace k rybaření se různí, popsal oblíbenou zálibu napříč společností vedoucí odboru životního prostředí a čistoty vod při Českém rybářském svazu Pavel Vrána. Nicméně upozornil, že pro tuto činnost není nejvhodnější období. Většina ryb v této části sezóny spíše upřednostní sex než jídlo na návnadě, přiblížil. Odborník také zdůraznil, bez jakých úředních dokumentů a výbavy se zájemce o rybaření neobejde.

„Někdo chodí na ryby s partnerkou či partnerem, někdo před nimi touto cestou utíká. Motivace je různá,“ popsal Vrána s tím, že se zájemci liší rovněž podle toho, jaký druh ryb chtějí chytat. „Někdo chce ulovit vodní dravce, jiný zase velké kapry, další malé plotičky,“ objasnil.

K TÉMATU: Vlci zabavení na výstavě v Praze jsou na utajeném místě. Majitelé si je chtěli vzít zpět

V tomto období prý chytání není snadné. „Momentálně se část ryb věnuje reprodukčnímu procesu. Mnohokrát tak upřednostní sex před jídlem,“ pronesl s nadsázkou odborník. Šance chytit například cejnka malého je výrazně snížená.

Vrána rovněž popsal, co by měli mít lidé při sobě, pokud vyrazí k vodním tokům. „Především musíte mít oprávnění v podobě rybářského lístku. Jedná se o potvrzení, že jste splnili příslušné zkoušky a zaplatili poplatek,“ podotkl odborník.

„Nutná je i povolenka, s níž se prokážete i s průkazem totožnosti v případě kontroly. U sebe musíte mít i soupis revírů. Součástí výbavy musí být i metr a vyprošťovač háčků. A na území Prahy se neobejdete bez podběráku,“ vyjmenoval Vrána.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podvodný věštec z Děčína vytáhl z žen 1,5 milionu. S magií nechce přestat ani ve vězení

Tagy:
řeka kapr výbava rybolov zvíře rybář rybaření vodní tok Český rybářský svaz Pavel Vrána ryba vodní dravec