Jezdil se záchrankou, teď pomáhá v covidáriu. Moderátor Vágner popsal první službu

Petr Vágner jako dobrovlník v první linii.

Moderátor Petr Vágner si v roli dobrovolníka zkusil v pátek odsloužit den na interně a anesteziologicko-resuscitačním oddělení. „Za pět deset minut je v tom člověk úplně propocený,“ popsal Vágner „skafandr“, který na sobě musí při službě mít. Svěřil se i s dalšími čerstvě nabitými zážitky a prozradil, jestli se jako dobrovolník do nemocnice ještě někdy vrátí.

Herec, moderátor a tvář televize Prima Petr Vágner chodí pravidelně darovat krev a po prodělaném covidu i plazmu do Thomayerovy nemocnice. Naskytla se mu tam i možnost vyzkoušet si pracovní den v pozici zdravotníka, a to rovnou na ARO. „Ta cesta byla de facto strašně rychlá a v uvozovkách jednoduchá. Já už jsem totiž deset let dobrovolným dárcem krve v Thomayerově nemocnici,“ řekl Vágner v pořadu Nový den.

Náročnou práci na vyzkoušení mu nabídl jeho kamarád a lékař Pavel Suchánek, a tak se z moderátora stal v pátek dobrovolník v první linii. Předcházela tomu ale patřičná školení.

Vágner se pochlubil, že malé zkušenosti ze zdravotnictví měl už z dřívějška. V rámci jednoho natáčení měl praxi v týmu záchranné služby. „Měl jsem nějaké služby s kluky přímo z výjezdovky a měli jsme výjezdy k řadě případů. Dokonce jsem si ještě dělal ve středočeském školicím středisku v Kladně i nějaké kurzy, takže základy mám,“ vysvětlil moderátor.

Po schůzce s přednostou Thomayerovy nemocnice Pavlem Kohoutem a vrchní sestrou Karolínou Vajcovou byl přijat do služby. Musel ale ještě vyřídit potřebné formality. „Vstupní prohlídku, výpis z trestního rejstříku, dokládal jsem i lékařskou zprávu a znovu jsem šel na krev,“ řekl Vágner, který musel před nástupem doložit i všechna dosud absolvovaná očkování.

Nástup na internu

Jednou z nejdůležitějších věcí v první linii je umět se správně obléct, ale i vysvléct ze speciálního ochranného obleku. „Když se vysvlékáš z toho skafandru, poslední jsou rukavice. Musíš si umýt ruce mýdlem a dezinfekcí,“ vysvětlil Petr plný čerstvých zážitků.

Pak se z něj stala pravá ruka zdravotníků a musel být doslova všude. „Když se dělaly náběry pacientů nebo když byli potřeba odvézt na vyšetření, na rentgen a tak dále. To znamenalo se zase obléknout,“ popsal moderátor.

Po chvilce už věděl, kam se odnáší odběry krve nebo výtěry na covid ve speciálních sterilních balíčcích. Musel ale například i polohovat pacienty a přiznává, že je to opravdu fyzicky náročná práce. Díky dobrovolníkům, jako je Petr, se pak lékaři mohou více soustředit na svoji odbornou práci.

„Člověk má třeba osm hodin pořád nasazený respirátor na obličeji, nemluvě o tom, že zdravotníci nebo lékaři na JIP jsou oblečení v tom kosmickém skafandru,“ pokračoval Vágner. „Za pět, deset minut je v tom člověk úplně propocený,“ popisoval náročnost práce zdravotníků.

„Šla paní doktorka a měla nudli u nosu, respirátor a skafandr a nemohla nic. A když se ti chce třeba na toaletu, tak to celé musíš zlikvidovat, vysvléknout, doběhnout si na záchod a zase to celé nasadit. Do toho čeká pacient. Ta práce je opravdu náročná,“ popsal osobní zkušenosti z nemocnice.

Všem popíračům covidu Vágner doporučil vyzkoušet si práci dobrovolníka v nemocnici na vlastní kůži. Sám má za sebou teprve prvních osm hodin, ale s touto prací po první zkušenosti rozhodně nehodlá skončit a své nabité znalosti bude dále rozvíjet. Ve čtvrtek ho čeká opět služba na interně a na ARO v Thomayerově nemocnici, tentokrát už ale odslouží rovnou dvanáctihodinovou směnu.

Tagy: