Moderátor Václav Janata slaví narozeniny. Jak se vyrovnává s tragickými příběhy?

Oblíbený reportér a moderátor Krimi zpráv na CNN Prima NEWS Václav Janata 11. ledna slaví 34. narozeniny. Na Primě se přitom pohybuje už dlouhých třináct let. Za tu dobu natočil nejeden tragický příběh, vyzpovídal stovky lidí a našel i svou životní lásku.

Václav Janata na Primě působí již třináct let. „Do televize Prima jsem nastupoval v listopadu, na výročí jsem zrovna nedávno vzpomínal. Začínal jsem jako asistent pro fungování redakce. Přes Minuty regionu a Hlavní zprávy jsem se dostal až do Krimi zpráv. Práce v terénu tehdy byla mnohem složitější, hlavně kvůli absenci mobilního internetu,“ podotkl Janata.

Nyní si oblíbeného moderátora diváci pouští zejména v odpolední a večerní relaci Krimi zpráv. „Byl jsem u spuštění CNN Prima NEWS, zažil už čtyři šéfredaktory a nespočet změn. Tou největší byla určitě transformace malé redakce původních primáckých zpráv na zmiňované CNN Prima News,“ vyzdvihuje.

Za svou kariéru na Primě zmiňoval například pohnuté životní osudy, tragédie i přírodní katastrofy. I taková jsou témata, která v terénu natáčí a následně uvádí ve studiu. Jak Janata přiznává, za tu dobu se mu přihodila spousta silných okamžiků i pikantností. „Tím asi nejpikantnějším je, že jsem se během práce v redakci seznámil s mojí manželkou, která pracovala pro dřívější VIP zprávy (dnes Showtime). Nebylo to sice přímo během vysílání, ale jsme spolu dodnes. To jiná příhoda jen těžko může přebít,“ doplňuje s úsměvem Janata.

A existuje nějaký recept, jak se vyrovnat s mnohdy tragickými situacemi, o kterých v Krimi zprávách natáčí? „Na to bohužel neexistuje stoprocentní recept. Zásadně o smutných případech nemluvím doma – máme dvě malé děti (Emilce je pět a Mikulášovi tři roky), takže mají na kriminální případy ještě čas. Vždycky si hlídám to, aby tragické situace ‚zůstaly’ v redakci a já je nenosil domů,“ zdůrazňuje.

Moderátor mimo jiné prozradil, jak přechod do staršího věku slaví. „Většinou příliš ne. Nejradši mám totiž letní grilovačky nebo zahradní oslavy, a to s lednovými narozeninami nejde příliš dohromady,“ posteskl si. Již třináct let mohou diváci Janatu vídat na televizních obrazovkách. Připomeňte si, jak se změnil, v galerii výše.

Tagy: