Molotovovy koktejly a slzný plyn místo Mikuláše. Aténami začátkem prosince zmítají nepokoje

Zatímco českými ulicemi na začátku prosince procházejí skupinky Mikulášů, čertů a andělů, aby dětem nadělily cukroví, v hlavním městě Řecka již téměř dvacet let každoročně zuří nepokoje. Tamní anarchisté se při vyhrocených protestech pravidelně střetávají s policií. Na těžkooděnce létají Molotovy, kameny a lahve. Anarchistům se nazpátek vrací slzné a zábleskové granáty.

Svátek svatého Mikuláše probíhá v hlavním městě Řecka velmi nestandardním způsobem. Tamní obyvatelé si připomínají smrt mladého chlapce, kterého před několika lety zavraždil policista. Patnáctiletého Alexandrose Grigoropoulose zastřelil strážník po slovní potyčce 6. prosince 2008. Po incidentu propukly v aténských ulicích protesty, které trvaly několik týdnů. Policista, který mladíka zastřelil, dostal doživotní trest odnětí svobody.

Od té doby si Řekové připomínají výročí mladíkovy smrti vesměs poklidným průvodem v centru velkoměsta. Z něj se však ve večerních hodinách odděluje menší skupina anarchistů, jež míří do čtvrti Exarcheia, odkud Grigoropoulos pocházel. Zdejší ulice se pak na několik hodin promění v bojiště, na němž dochází k vyhroceným střetům mezi anarchisty a policií. Protestující jsou zpravidla vybaveni zápalnými lahvemi, kameny a dalšími předměty, které hází na strážce zákona. Proti slzným granátům těžkooděnců se řada z nich brání plynovými maskami.

Protest se zřejmě pro řadu jeho účastníků stal pouhou záminkou k vandalismu. V městské čtvrti dochází k ničení výloh obchodů, zaparkovaných aut i zapalování popelnic. V roce 2018, při desátém výročí mladíkovy smrti, bylo kvůli extrémní míře protestů ve městě nasazeno přes dva tisíce policistů, informovala o tom agentura Reuters.

Letošní protesty mohou být zvláštní

Samotná čtvrť Exarcheia, ve které k protestům dochází, byla až donedávna útočištěm levicově naladěných Řeků. Podobizny Karla Marxe či nasprejovaná socialistická hesla zde lze nalézt na každém rohu. Charakter čtvrti definovaly solidarita a nejrůznější komunitní či umělecké projekty. Na druhé straně tamní náměstí, kam policie jen zřídka zavítala, představovalo určitou centrálu zločinu a prodejců drog. Velmi často zde také docházelo k šarvátkám mezi místními gangy. Neodmyslitelnou součást čtvrti představovalo velké množství squatů, hojně využívaných migranty a uprchlíky z Blízkého východu a Afriky.

Situace se však letos výrazně změnila. Starosta Kostas Bakoyiannis představil po zvolení v roce 2019 plán na přeměnu čtvrti, informoval web National Herald. Město dnes zamýšlí na náměstí vybudovat stanici metra. Na místě budoucí konstrukce proto posledních několik měsíců stojí plot a několik policejních hlídek. Policisté zároveň postupně vyklidili squaty. Prodejci drog se však z náměstí pouze přesunuli do sousední čtvrti. Jak bude letošní protest v postupně se proměňující čtvrti s posílenou přítomností policie vypadat, zůstane až do úterního večera otázkou.

Stavba metra a celkové změny tváře Exarcheie se přitom nelíbí řadě místních obyvatel. Ti byli spokojeni s její dosavadní unikátní podobou a proti metru několikrát protestovali. Podle starosty Bakoyiannise jde o menšinu, která „si našla výmluvu na svádění ideologického boje“, uvedl to ve vysílání stanice SKAI. „Není jich moc, jsou to desítky protestujících. Mnoho z nich nejsou ani Řekové,“ uvedl dále v rozhovoru. Jeho vyjádření o národnosti nespokojených lidí vyvolalo na sociálních sítích bouřlivé reakce, informovala stanice TVXS.

Tagy: