Momenty války: Exploze bomby u těla okupanta a katapultování ruských námořníků

Ukrajinský dron shodil bombu do ruského zákopu.

Záběry ukrajinského vzdoru proti ruské přesile

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou vedle četných tragédií také kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší třetí díl třetí série Momentů války.

Exploze v ruském zákopu

Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda na přelomu let 2022 a 2023 často zveřejňovala záběry z krvavé bitvy o Bachmut. Jedno takové video se na sociálních sítích objevilo koncem listopadu 2022.

„Okupanti nemají v ukrajinské zemi klid. Na pozicích u Bachmutu se dva ruští vojáci rozhodli odpočívat. Jeden si zdříml, druhý kouřil. Zřejmě zapomněli, že na Ukrajině opravdu nejsou vítáni. Provozovatel dronu naší jednotky jim to ale připomněl. Nyní jsou oba ‚předčasně demobilizováni‘,“ glosovala ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda.

Na záběrech byl vidět úder ukrajinského dronu na ruský zákop. Bezpilotní letoun shodil bombu s modrožlutou ozdobou na dva nic netušící okupanty. Výbušnina pak explodovala přímo u boku jednoho z vojáků. Následky výbuchu byly pro jednoho a nejspíš i pro druhého okupanta fatální.

Rusko nakonec Bachmut v květnu 2023 obsadilo, a to za cenu obrovských ztrát. Vzhledem k míře brutality si několikaměsíční intenzivní bitva u zmíněného doněckého města vysloužila označení „bachmutský mlýnek na maso“.

Ukrajinská charkovská formule

Charkovský zázrak či největší vojenské operační umění od druhé světové války. I tak lidé nazývali ukrajinskou protiofenzivu na severovýchodě země, která během podzimu 2022 šokovala okupanty i západní analytiky. I když se na začátku září čekal ukrajinský protiútok spíše na jižní frontě, nakonec Ukrajinci naplno udeřili v Charkovské oblasti, kde za pouhých pár dnů získali zpět pod kontrolu tisíce kilometrů čtverečních.

VIDEO: Interaktivní mapa, která dokumentuje první rok války

„Jsem naprosto vyjevený a překvapený, co se to na Ukrajině stalo. Takový postup nemá v moderní době obdobu. Vidíme úžasnou ukázku ukrajinského operačního umění. Svou rychlostí mi to připomíná postup Německa Francií v roce 1940,“ řekl tehdy pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Opaření Rusové po sobě při improvizovaném úprku nechávali nespočet kusů těžké techniky či dalšího vojenského vybavení. Zároveň nestíhali „maskovat“ některé válečné zločiny, které v Charkovské oblasti během okupace napáchali. Veřejnosti utkvěla v paměti především ruská zvěrstva v Izjumu.

Ukrajinci v Izjumu nalezli masové hroby. V listopadu 2022 z vyšetřování vyplynulo, že okupanti ve městě zavraždili nejméně 194 mužů, 215 žen a pět dětí. Podle Kyjeva měla většina mrtvých známky násilné smrti. Na 30 tělech bylo patrné mučení. V masových hrobech se nacházela těla s provazy kolem krku či rukou, dále pak těla se zlomenými končetinami i se střelnými zraněními. Několik mužů mělo amputované genitálie. Zvěrstva ruské armády v Izjumu jsou mírou brutality srovnatelná s ruským běsněním v Buči.

I v současnosti je situace v Charkovské oblasti složitá. Zdá se, že iniciativu v bojích znovu převzala ruská armáda, která na severovýchodě zaznamenává územní úspěchy.

Záběry výbuchu na vlnách Dněpru

Ukrajinci provedli začátkem května úspěšný úder na ruské okupanty v Chersonské oblasti. Posádka vojenského člunu očividně nepočítala s nastraženou námořní minou. Následující výbuch vojáky doslova katapultoval několik metrů do vzduchu. Zveřejněné video se stalo hitem sociálních sítí.

„Ruská loď plná vojáků vybuchla poté, co najela na námořní minu,“ informovalo běloruské opoziční médium Nexta. Podle některých telegramových účtů výbušné zařízení narafičili členové ukrajinské 123. brigády územní obrany. K explozi mělo dojít u levého (východního) břehu Dněpru.

„Sedm ruských námořníků bylo vyhozeno do povětří,“ dodala analytická stránka Getty na sociální síti X. Na záběrech je vidět ruský vojenský člun plný vojáků. Posádka se plavila po řece kousek od břehu, když z ničeho nic najela na minu. Následovala silná exploze, loď vyletěla do vzduchu a převrátila se. Výbuch některé okupanty skutečně odpálil několik metrů do vzduchu.

„Tyto jednotky nepotřebují letouny k tomu, aby létaly,“ glosoval jeden z komentujících. „Vodní skok do výšky,“ přidal se další. Levý břeh Dněpru nadále okupuje ruská armáda, která má v současnosti převahu na jižní i východní frontě.

Všechny díly seriálu Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: