Morální hazard. Vláda do dluhů posílá obyčejné lidi, míní Šichtařová o úsporném balíčku

Hostem pořadu K Věci na CNN Prima NEWS byla ekonomka Markéta Šichtařová.

K věci 30.5.2023

Chování vlády hraničí s finanční negramotností. Každá rodina přece ví, že nemůže utratit víc, než jaké má příjmy. I vláda si toho musí být vědoma, ale přesto provádí obrovský morální hazard, ve kterém do dluhové pasti dostává obyčejné lidi. Uvedla ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Opatření, která obsahuje konsolidační balíček, se dotknou úplně všech. „Prakticky nenajdete žádnou skupinu, která by nebyla bita, ale když se na to podívám hodně shora, dojde pravděpodobně k ještě většímu rozevření nůžek mezi chudými a bohatými,“ varovala ekonomka s tím, že se opatření pravděpodobně nejvíce dotknou střední třídy. Ze které se pouze malé procento pozvedne do vyšší třídy, zatímco většina sklouzne níže.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda předvádí chaos skoro jako Babiš. Je úspěch, že se nerozložila, hodnotí politolog

Problém by vláda dle ekonomky měla hledat spíše na straně výdajů. Zejména v dotacích, které Šichtařová hodnotí jako největší černou díru: „Jsou to peníze, jež se seberou lidem, kteří je jsou schopni produkovat, a přerozdělí se někam, kde ty peníze zapadnou, případně někomu, kdo by se bez nich zřejmě na trhu neudržel.“

To hodnotí jako velmi neférové ​​jednání a doporučuje vládě, aby se na dotace nebála dosáhnout. I přesto, že by to mohlo znevýhodnit některé subjekty. „Je to jako sebrat feťákovi drogu, dotace nejsou nic zdravého a nemůžeme chybu někoho jiného, ​​v tomto případě Evropské unie, nahrazovat naši vlastní chybu,“ uvedla na příkladu zemědělců, kteří si stěžují, že bez dotací nebudou schopni konkurovat zahraničním dovozcům.

Podívejte se, jak ozdravný balíček zhodnotila bývalá ministryně financí a šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová:

„Je to, jako kdybychom chtěli v Grónsku pěstovat pomeranče, a protože ostatní mají oproti nám výhodu teplého počasí, tak my pomeranče v Grónsku musíme zadotovat. Zkrátka nemůžeme očekávat, že u nás budeme mít takové výnosy z vína jako v jižní Evropě. A dotace na tom nic nezmůžou,“ dodala.

Více z rozhovoru s ekonomkou Markétou Šichtařovou o rozdělování peněz rezortům či o jejím názoru na Green Deal se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
peníze ekonomika dotace K věci úspory vláda Green Deal Markéta Šichtařová konsolidační balíček