Moře v Turecku zaplavil sliz: Ohrožuje turismus a zabíjí zvířata. Úřady si nevědí rady

U pobřeží Marmarského moře v Turecku se v posledních měsících rozšířil sliz, který ohrožuje mořské živočichy, místní rybolov i turistiku. Úřady se ho snaží odstranit, je to ale nikdy nekončící práce. Za neobvyklým jevem stojí hlavně oteplování a znečišťování vody i ovzduší. Biologové dokonce varují před klimatickou katastrofou.

Podobné přemnožení mořských mikrořas se v turisticky atraktivní oblasti okolo Istanbulu neobjevilo poprvé, letos je ale neobvykle rozsáhlé. Situace se zatím nelepší, i když se istanbulská radnice už několik týdnů snaží pobřežní vody od slizu čistit.

Jako po jaderném výbuchu

„V tomto období obvykle bývá pod hladinou minimální viditelnost, nyní to tam ale vypadá jako město zasypávané půl roku sopečným prachem. Připomíná to místo po jaderném výbuchu,“ popsal podmořský svět v jednom z míst u Istanbulu potápěč Seyit Ali Aral. „Nejhorší jsou ale obrázky mnoha mrtvých ryb s otevřenými tlamičkami, jak nemohly dýchat,“ citoval Arala web Duvar.

Řada odborníků i zástupců opozice vyzvala tureckou vládu, aby problém okamžitě řešila. „Marmarské moře nemůže kvůli slizu dýchat. Situace je katastrofální a vláda přitom stále problém ignoruje,“ napsal na Twitteru opoziční poslanec Namik Havutça. Dodal, že kolem Marmarského moře je soustředěno 40 procent tureckého průmyslu.

Rybáři přicházejí o živobytí

Samotný sliz není nebezpečný, umírají ale kvůli němu mořští živočichové a rybáři nemohou rozhazovat sítě a přicházejí tak o živobytí. Sliz na hladině může být také hostitelem pro nebezpečné organismy.

Tagy: