Kreml tlačí na Kyjev. Splňte naše požadavky a utrpení skončí, vzkázal Peskov

Dmitrij Peskov

Válka na Ukrajině (24. 11.)

Ukrajinci odrazili další ruské útoky u Bachmutu. Rusové se nadále snaží dosáhnout postupu na území centrálního Donbasu. Kreml také pokračuje v mohutném ostřelování celého ukrajinského území. Polsko požádalo Německo o poslání systémů protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu. Ruští poslanci schválili zpřísnění zákazu takzvané propagace homosexuality. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že pokud Ukrajinci splní požadavky ruské strany, utrpení civilistů skončí.

Kyjev může ukončit utrpení ukrajinských civilistů tím, že splní požadavky Moskvy, prohlásil podle agentur mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zástupce Kremlu se tak vyjádřil jen den poté, co ruské rakety, střely a drony opět masivně ničily energetickou infrastrukturu Ukrajiny a připravily miliony Ukrajinců o světlo, teplo i vodu. Kyjev ale mírová jednání s Moskvou vést nechce. A to do té doby, dokud ruská vojska neopustí ukrajinské území.

Neutuchající boje a ostřelování, rozbombardovaná krajina a všude po zemi nespočet mrtvých těl. Střet ruské a ukrajinské armády u doněckého Bachmutu už se dá dlouhé týdny označit za „jatka“ či „krvavou lázeň“. Rusové nadále vynakládají neuvěřitelné úsilí, aby dosáhli postupu na území centrálního Donbasu. Narážejí však na tvrdý odpor z ukrajinské strany.

Ukrajinci se vzpamatovávají z dalšího masivního ruského bombardování. Volodymyr Zelenskyj vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby podnikla kroky, které zastaví ruské nálety na klíčovou infrastrukturu v zemi.

„Jen během jednoho dne to bylo 70 raket. Tak vypadá ruský teror,“ řekl ukrajinský prezident prostřednictvím videohovoru, jenž sledovali ostatní účastníci přítomní v jednací síni Rady bezpečnosti v New Yorku. Jak Zelenskyj dodal, zasaženy byly i nemocnice, školy, dopravní infrastruktura a rezidenční oblasti.

Polský vicepremiér a ministr obrany Mariusz Blaszczak požádal Německo, aby systémy protivzdušné obrany Patriot, které dříve Berlín nabídl Varšavě, poslalo na Ukrajinu. Reagoval tak na středeční rozsáhlé ruské vzdušné údery proti Ukrajině.

Ruští poslanci schválili zpřísnění zákazu takzvané propagace homosexuality. Předloha podle agentury TASS zakazuje propagovat netradiční sexuální vztahy.

Tagy:
válka Německo Polsko Ukrajina Rusko Donbas Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Rada bezpečnosti OSN Mariusz Błaszczak