Mrtvá těla na frontě mají ještě letní uniformy. Sběrač padlých popsal obří ztráty Rusů

Novináři listu The New York Times přímo na Ukrajině vyzpovídali muže, který v noci sbírá těla padlých vojáků, a to jak Ukrajinců, tak i Rusů. Dobrovolník Oleksij Jukov poznamenal, že Rusové postupují za cenu nepředstavitelných ztrát. Podle něj jsou hromady těl tak vysoké, že vespod jsou padlí oblečeni ještě v letních uniformách.

Oleksij Jukov v noci kličkuje lesem. Vyhýbá se dronům i minovým polím. Doufá, že ho nezaměří ruské dělostřelectvo. Nic z toho by dělat nemusel. Už není aktivní voják. Přesto cítí potřebu přispět svým dílem a postarat se o padlé Ukrajince i Rusy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přestaňte útočit na ruskou ropu, žádají USA Ukrajinu. Nediktujte podmínky, opáčil Kyjev

Jde o jednoho z civilních dobrovolníků, kteří se podílejí na fyzicky i psychicky nesmírně náročné práci. Vede skupinu Platsdarm (Předmostí) a nejen kolem Bachmutu viděl více smrti, než si dokáže zapamatovat.

Jukov pro list The New York Times popsal, že při sběru těl jasně vidí, o kolik mají Rusové větší ztráty. Moskva se prý o své padlé vůbec nestará. Jukov dokonce vypověděl, že v jednom zákopu našel hromadu těl, kdy nahoře měli vojáci zimní uniformy a vespod ještě letní z minulého roku.

„Někdy ruští vojáci odvážejí těla, ukládají je do velkých jam a zabalují je, protože se kolem nich nedá dýchat. Nevědí, co s nimi mají dělat,“ popsal Jukov.

Těla padlých sbírá nejčastěji v noci nebo když bojiště pokryje mlha či déšť. Většinou narazí na mrtvé Rusy.

Padlých Rusů je 16krát víc

„Potýkáme se tady s realitou války, ne s válkou na papíře. Říkám konkrétně to, co vidím – na každých pět nebo šest těl ukrajinských vojáků najdeme téměř 80 ruských těl,“ tvrdí Ukrajinec.

Jeho oddanost svému poslání – bez ohledu na to, jakou uniformu mrtvý voják za života nosil – mu vynesla široký respekt a důvěru ukrajinské armády. Jeho práce je financována ze soukromých darů.

Sám bojovat na frontě už nemůže. Přišel o oko po výbuchu miny během loňské mise. Teď se ho často ptají, proč riskuje život, aby vyzvedl všechna těla.

„Je pro mě důležité přivést je všechny domů, protože jsme lidé a nesmíme zapomenout zůstat lidmi,“ řekl.

Vědomí, že jeho práce umožňuje truchlícím rodinám alespoň malou útěchu, mu prý pomáhá v noci spát. Ale pohání ho něco hlubšího.

„Když mluvíme o lidskosti a lidských právech, musíme mít na paměti, že i mrtví mají svá práva,“ uzavřel dobrovolník.

Také štáb americké CNN v březnu přímo na frontě natočil noční operaci, při které Ukrajinci vyzvedávali těla raněných.

„Drony jsou obrovský problém. Málokdy evakuujeme za denního světla. Většinou v noci. Těžce zraněné se snažíme odnést i ve dne,“ potvrdil pro CNN Artem, bojový zdravotník z 59. pěší brigády.

VIDEO: Slováci na Ukrajině

Tagy: