Mrznoucí mlha komplikuje dopravu na Moravě a severu Čech. Silničáři vybízejí k opatrnosti

Podzim znamená velké nebezpečí na silnicích.

Počasí 19.12.2023 7:09

Silnice v Olomouckém, Královéhradeckém a Zlínském kraji mohou v úterý kvůli mlze namrzat. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Pozor by řidiči měli dávat zejména při jízdě v blízkosti vodních toků, v lesních úsecích, na mostech a nadjezdech.

Správci silnic v noci na úterý vyslali do terénu sypače, aby zabezpečili sjízdnost rizikových úseků. Problémy na silnicích způsobuje namrzající mlha. Potýkají se s ní například cestáři na Prostějovsku. „V oblastech s mlhou na inertně udržovaných trasách namrzají vozovky. Probíhá posyp,“ stojí v hlášení dispečera tamní správy silnic. Mlha se tvoří hlavně v nižších polohách Prostějovska. Od středních poloh je už viditelnost bez omezení a vozovky tam jsou většinou holé a suché.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se při vánočních nákupech vyhnout „ťukanci“ na parkovišti? Experti připomínají pravidla

Na mrznoucí mlhu by si měli dát ráno pozor řidiči také na Šumpersku. Námraza se v noci kvůli poklesu venkovní teploty pod bod mrazu tvořila na některých úsecích silnic I/44 a I/11. Cestáři proto komunikace preventivně ošetřili chemickým posypem. Na Jesenicku, Olomoucku a Přerovsku jsou silnice zpravidla holé a mokré. V oblastech s mlhou by ale řidiči kvůli riziku namrzlé vozovky měli jezdit opatrně.

Namrzat mohou také silnice na Vsetínsku. Opatrní by řidiči měli být zejména při jízdě v blízkosti vodních toků, v lesních úsecích, na mostech a nadjezdech. Na Kroměřížsku se mohou tvořit namrzající mlhy. Také tam jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností, stejně jako vozovky v ostatních částech Zlínského kraje, které jsou většinou holé a suché. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Na nesolených horských silnicích v Královéhradeckém kraji leží ujetá vrstva místy zledovatělého sněhu. Opatrní by měli být řidiči například v okolí Šerlichu v Orlických horách. Některé vedlejší silnice, zejména na Rychnovsku, mohou vlivem mrznoucích mlh namrzat. Hlavní silniční tahy jsou po chemickém ošetření většinou mokré, informovali silničáři.

Tagy: