VÝSTRAHA: Silná námraza pokryje silnice, hrozí nehody. Podívejte se, kde dávat pozor

Počasí 29.1.2024 6:09

Mrznoucí mlhy, kvůli kterým došlo v pondělí k několika dopravním nehodám, se v Česku vyskytnou i v úterý. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kvůli tomu vydali výstrahu.

V noci na úterý se zejména v jihozápadní polovině území budou místy tvořit mrznoucí mlhy. Meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu, která platí od pondělní 22. hodiny do úterních 11 hodin dopoledne. „Na komunikacích se bude vytvářet námraza jak v místech s mlhami, tak při malé oblačnosti i v místech bez mlh,“ uvedli meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Planetu zasáhl klimatický paradox. Proč jsou zimy tvrdší, když se planeta stále ohřívá?

Podle jejich předpovědi se námraza na komunikacích bude během dne většinou rozpouštět. „Ojediněle se ale mohou udržet i po celý den. Námraza na komunikacích se může vytvářet v celé ČR,“ upozorňují meteorologové. Dodali, že v mlze je nutno snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Námraza komplikovala dopravu již v pondělí. Například na Liberecku došlo nejméně k šesti dopravním nehodám a bouralo se i na Mostecku. Dva životy si vyžádala tragická nehoda na Rakovnicku, kde se dodávka zřítila z mostu z patnáctimetrové výšky.

V noci na úterý teploty klesnou na 0 až –4 °C, při mírném větru se budou pohybovat většinou kolem +2 °C. Přes den pak meteorologové z ČHMÚ předpovídají polojasno až jasno, v Čechách od severozápadu postupně až oblačno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 4 a 8 °C, při déletrvající nízké oblačnosti klesnou k nule.

Tagy: