Mučení i strach ze znásilnění. Osvobození Ukrajinci CNN popsali krutost ruské nadvlády

Třiasedmdesátiletý Ukrajinec Ljuba, který tráví většinu času v bunkru se svou ženou v ukrajinském Chersonu 10. listopadu 2022

Osvobozené město Snihurivka na jižní Ukrajině slaví. Obyvatelé vítají ukrajinské vojáky a těší se na nový život. Reportér CNN Nic Roberston zprostředkoval nejen radost, ale také krutá svědectví místních obyvatel.

Je to neuvěřitelné. Všichni říkají, že jsme tady první novináři, ukrajinské jednotky sem dorazily teprve ve čtvrtek a osvobodily město. Rusové odešli dva dny předtím.

Když vjíždíte do města, všichni mávají a jsou šťastní. Lidé, se kterými tu mluvíme, mají hrůzostrašné historky o tom, jak s nimi Rusové zacházeli, zejména v posledních dnech.

Vidíte tu několik mladých teenagerů s ukrajinskými vlajkami na ramenou. Byli první, kdo vyvěsili vlajku, když Rusové odešli. Zároveň nám popsali, že před měsícem tady byl někdo zastřelen, právě za to, že vyvěsil ukrajinskou vlajku.

Uprostřed davu je regionální gubernátor, přijel před chvílí a vysvětluje lidem, jaké se jim dostane v příštích dnech podpory od ukrajinské vlády, která do města přiveze dodávky humanitární pomoci a podpory.

Rabování a vykrádání

Situace zdejších lidí je opravdu složitá. Není tu elektřina a plyn. Ale to, co se v tomto městě stalo v posledních několika dnech, když Rusové věděli, že se stáhnou, tak to bylo ještě horší. Došlo k rozsáhlému rabování, k vykrádání vozidel.

Byli jsme v bance, je úplně vyrabovaná. Řekli nám, že zdejší policejní stanice sloužila jako základna pro mučení, že sem odváděli lidi, mučili je, a pokud z nich chtěli dostat další informace, odvezli je 45 kilometrů do Chersonu.

Každý chce mluvit, každý chce přinést svoje svědectví. Jedna patnáctiletá slečna mi řekla, a její matka mi tato slova potvrdila, že jí Rusové pár dní před odjezdem odvedli a dali jí přes hlavu kuklu. Měla strach, že ji vojáci znásilní.

Místní se teprve teď vyrovnávají s myšlenkou svobody, s tím, co to znamená být svobodný, co to znamená nemít tady ruskou vládu. Lidé jsou z toho v úžasu. Viděli jsme, jak se lidé na ulicích setkávají s přáteli, které dlouho neviděli, a v slzách se objímají. Je vidět, že pro ně konečně začíná být svět v pořádku.

Tagy:
válka CNN Ukrajina reportáž Rusko Ozbrojené síly Ruské federace vláda Ruské federace Snihurivka