Musíme odstoupit od lineární ekonomiky a snížit spotřebu masa, míní cestovatelka

Cestovatelka Kamila Paličková.

INTERVIEW 12.11.2020

Podle cestovatelky a zakladatelky projektu Redline Expedition zaměřeného na ochranu kriticky ohrožených zvířat Kamily Paličkové příroda během pandemie prokázala velkou schopnost regenerace. Způsob života, který vedeme, je podle ní za hranou. Bude nutné omezit spotřebu masa i dalších komodit.

„To, jak rychle se čistilo ovzduší, klesaly emise a množila se zvířata jen díky tomu, že měla klid, ukázalo na ohromnou schopnost regenerace,“ řekla Kamila Paličková v pořadu CNN Prima NEWS Interview k první vlně koronavirové pandemie. Negativem však podle ní bylo, že se rovněž zvýšil počet pytláků a další nelegální činnosti. „Přirozenou ochrannou jsou i turisté. Pokud chybí, zvyšuje se nelegální rybolov, kácení lesů či těžba,“ vysvětlila.

Mnohou nadějí pro životní prostředí by mohl být Joe Biden. Donald Trump podle ní znamenal krok zpět. „Spojené státy to ale nevyřeší, samy o sobě mají hodně práce, na hlavu mají dvojnásobnou spotřebu vody či energie než Evropa,“ doplnila Paličková. „Klíčová problematika se odehrává nad Čínou a Indií. Tyto státy rostou co do počtu obyvatel i spotřeby. Mezinárodní organizace musí najít cestu, jak je pozitivně motivovat, ale i vyvinout určitý tlak,“ míní.

Problém netkví jen v Asii

Češi by si podle Paličkové ale neměli myslet, že se jich problém netýká jen proto, že důsledky pravděpodobně pocítí později než lidé v jiných koutech světa. „V okamžiku, kdy na to rezignujeme, budou si lidé v Indii a Číně říkat, jak po nich můžeme chtít, aby neměli ten samý luxus jako my, když jsme dříve hnali spotřebu,“ odhaduje. Připomíná navíc, že snaha produkovat méně plastů přišla až tehdy, když je Asie odmítla odebírat.

Náš způsob život je možná již za hranou a je třeba nahradit lineární ekonomiku tou udržitelnou, domnívá se Paličková. „Dále musíme snížit spotřebu masa. Nemluvím o tom, abychom se stali všichni vegany, ale přejděme částečně na rostlinnou stravu,“ vyzývá cestovatelka.

V rozvojových zemí pak podle ní potřebujeme vzdělání a ekonomickou nezávislost žen a dívek. „Pak budou moci regulovat svou porodnost,“ vysvětluje. „Byť si to člověk nechce připustit, jsme součástí ekosystému a když některé druhy vymírají, může to ohrozit i náš potravinový řetězec,“ uzavírá Paličková.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Kamilou Paličkovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: