Musk za týden překopal Twitter. Lidé jeho řádění srovnávají s krvavou Hrou o trůny

Jen o něco déle než týden vede nejbohatší muž planety Elon Musk populární sociální síť Twitter. Za tuto dobu ale stihl, co se mnohým ředitelům korporací nepodařilo za celý rok. Musk nastartoval kaskádu vyhazovů, začal pracovat na úpravě fungování celé platformy a naznačil i další změny, které v řadě uživatelů vzbuzují nejistotu.

V pátek 28. října dokončil Musk akvizici za 44 miliard dolarů a stal se novým šéfem Twitteru, který patří vedle Facebooku, Instagramu a TikToku mezi nejsilnější sociální sítě současnosti. V roli nového majitele Musk v den převzetí firmy vyhodil dosavadního výkonného ředitele Paraga Agrawala a s ním i většinu vrchního velení společnosti.

Propouštění zaměstnanců

Musk, který vedle Twitteru vede firmy jako SpaceX, Tesla, The Boring Company nebo Neuralink Corporation, ale pohotově začal ředit i stavy běžných zaměstnanců. Před jeho příchodem měl Twitter 7,5 tisíce zaměstnanců, Musk chce ve finále vyhodit až polovinu z nich.

Ostrý přístup nového šéfa výrazně proměnil pracovní morálku v kancelářích Twitteru. Od zaměstnanců začaly chodit zprávy, že musí v práci nocovat, aby svým zapálením Muskovi dokázali, že jsou v zaměstnání platní. Již vyhození pracovníci pak o výpovědi informovali často kuriózním způsobem – právě pomocí Twitteru.

List The New York Times informoval, že vyhazov zaměstnanců byl velmi rychlý, mnozí ho ale očekávali. Jeden z nich se měl po změně šéfa Twitteru v pracovním chatu ptát, zda už započala Red Wedding (takzvaná Krvavá svatba – událost ze seriálu Hra o trůny, při které přišla o život řada hlavních postav, pozn. red.). Pomocí výrazů z oblíbeného seriálu teď komentují uživatelé na Twitteru i Muskovo řádění.

Změna systému ověřování účtů

Zatím největší změnou, kterou Musk plánuje na Twitteru zavést, je systém ověřování účtů. Za ověřovací „fajfku“ vedle jména účtu se má nově platit osm dolarů za měsíc. Nový šéf platformy argumentuje tím, že dosud měly ověřený účet jen celebrity a oficiální orgány, což podle něj vytvářelo nezdravé prostředí, kde spolu komunikovali „lordi a rolníci“.

Musk navíc na Twitteru potvrdil informaci, že s ověřováním účtů se údajně houfně obchodovalo, zaměstnanci platformy měli „fajfku“ prodávat určitým lidem za obrovské částky.

Kritici Muskových změn se naopak obávají, že domněle ověřené teď budou moci být i falešné účty, které si důvěryhodnost zaplatí. Což by podle kritiků mohlo způsobit, že se z Twitteru stane chaotická a nepoužitelná platforma.

Změny v kódu a odchod inzerentů

Nejbohatší muž planety podle dostupných informací plánuje i řadu dalších změn. Do Twitteru si přivedl své zaměstnance z Tesly, kteří teď podle listu The Guardian studují kód platformy. Brzy by prý mělo dojít ke změně algoritmů, které by výrazně ovlivnily, jaké příspěvky se na Twitteru lidem zobrazují.

Musk chce také otevřít dveře i lidem, kterým bývalé vedení twitterový účet zrušilo. Na sociální sítě by se tak mohl vrátit i exprezident Donald Trump.

Nepředvídatelné Muskovo počínání ale prozatím budí spíše rozpaky. Někteří dosavadní uživatelé řeší, zda na platformě zůstat. A od Twitteru se odvrací i inzerenti. Reklamu na síti pozastavily například gigantické společnosti jako Pfizer, General Motors nebo Audi.

Tagy: