Návrat Trumpa a odchod zaměstnanců. Musk se ujímá vlády nad Twitterem, co se změní?

Miliardář Elon Musk se po několikaměsíčních peripetiích konečně ujímá správy nad sociální sítí Twitter, v pátek dokončil akvizici za 44 miliard dolarů (jeden bilion korun). Příchod nového šéfa je spojený s řadou očekávání, Musk totiž v minulosti naznačil podobu řady změn, které by chtěl na síti provést a které by se zásadně dotkly uživatelů i zaměstnanců firmy.

Nákup Twitteru nejbohatším mužem světa začal nenápadně. Šéf společností Tesla nebo SpaceX se nejprve vyptával uživatelů na Twitteru na to, v čem jim síť vyhovuje a co by chtěli změnit. Pak se objevila informace, že chce Musk Twitter koupit a přetvořit ho na nejzábavnější sociální platformu. Musk hýřil nápady a všechno vypadalo růžově.

Jenže později začal podnikatel poukazovat na určité problémy sítě jako například na vysoký počet anonymních účtů. Začalo to vypadat, že chce z nákupu vycouvat. Kritici ho dokonce obviňovali, že to celé udělal jen kvůli tvorbě chaosu na burze, kterého mohl využít.

V posledních týdnech bylo v kauze prodeje Twitteru ticho po pěšině. Snad i sám výstřední podnikatel zapomněl, že musí akvizici do 28. října dokončit, jinak bude čelit soudu a pokutám. Musk proto v minulých dnech znovu začal být v kontextu Twitteru aktivní, a dokonce navštívil i ředitelství firmy. A konečně také slíbil, že dohodu o převzetí firmy dotáhne do konce.

Musk v oficiálním prohlášení napsal, že chce z Twitteru utvořit svobodné fórum, jakési digitální náměstí, kde se mohou potkávat všechny názory, aniž by je někdo postihoval. „Proto jsem koupil Twitter. Neudělal jsem to, protože by to bylo jednoduché. Neudělal jsem to proto, abych vydělal více peněz. Udělal jsem to, abych pomohl lidstvu, které tolik miluji. Dělám to s pokorou a připouštím si, že je reálné, že přes všechnu snahu při honbě za popsanými cíli selžu,“ uvedl Musk.

Co se pod Muskem změní?

Ačkoli je Musk vysoce nevypočitatelný byznysmen, veřejnost má už teď vcelku dobrou představu o tom, co s Twitterem zamýšlí. Podnikatel totiž v minulých měsících řadu informací sdělil buď na sociálních sítích, nebo v rozhovorech.

Musk je kupříkladu fanouškem absolutní svobody slova, proto by chtěl bojovat proti mazání účtů a cenzuře na Twitteru. Rád by prý také otevřel dveře pro návrat exprezidenta Donalda Trumpa, kterému exšéf Twitteru přístup zablokoval. Odborníci upozorňují, že kvůli neregulaci tamního prostředí by se mohla na Twitteru snáze šířit agrese a nenávist.

Nový šéf Twitteru by také rád zatočil s falešnými účty, což by mohlo vyústit například v identifikační mechanismus, který by museli podstoupit všichni uživatelé. Což by ze sítě vyhnalo veškeré humorné a parodické účty, které jsou momentálně její nedílnou součástí.

Musk by také do fungování Twitteru možná rád promítl svou oblíbenou kryptoměnu dogecoin. V minulosti například navrhl, že by ji lidé mohli utrácet při tweetování. Blíže ale mechanismus nevysvětlil.

Mimoto se po převzetí Twitteru Muskem stane z platformy soukromá společnost. Firma se tak přestane obchodovat na burze.

Zaměstnanci se třesou

Zatímco pro uživatele Twitteru může příchod Muska teoreticky znamenat svěží změnu, zaměstnanci už nad rošádou ve vedení tolik nejásají. Nový lídr společnosti se nijak netají s tím, že by chtěl výrazně zeštíhlit zaměstnaneckou základnu.

Podle listu Washington Post chce Musk snížit počet zaměstnanců až o 75 procent. Ve firmě by tak zůstaly zhruba dva tisíce lidí. Bývalé vedení Twitteru se ale snažilo tlumit rozhořčení, k žádným vyhazovům by prý nemělo dojít.

Jenže Musk hned v pátek začal s patřičnou očistou, vyhodil členy vedení a dosavadního výkonného ředitele. Někteří kdysi vlivní členové firmy měli být z kanceláří doslova vyvedeni.

Tagy: