Mutace epsilon děsí svět. Umí obejít očkování, přitom měla takřka vymizet

Světová populace se již dlouhé měsíce úspěšně očkuje proti zákeřné nemoci COVID-19. Přesto se ukazuje, že v boji s koronavirem stále není vyhráno, a to především kvůli šíření nevyzpytatelných mutací. Ty si stále častěji hledají cestu, jak očkování obejít. Mezi ně patří i takzvaná kalifornská varianta, která získala pojmenování epsilon, v jejímž genomu se vyskytují hned tři mutace a v některých případech dokáže překonat již vybudovanou imunitu. Obávaná varianta však již ve světě zásadně vymizela, svého vrcholu totiž dosáhla v únoru.

Variantou epsilon se mohou teoreticky nakazit také plně očkovaní lidé. Má totiž mutace hned na třech spike proteinech, které mohou překonat protilátky vytvořené vakcínami. Upozorňují na to výzkumníci University of Washington. Přesto není varianta více nakažlivá než původní varianta koronaviru.

Popularizátor vědy Vědátor však upozorňuje, že je neutralizace protilátek podobná jako například u jihoafrické mutace, proti které však třeba vakcína společnosti Pfizer účinkuje z přibližně 75 procent. Lze tedy říci, že proti mutacím má relativně dobrou účinnost. Přesto podle odborníků mohou být vakcíny na bázi mRNA vůči mutaci epsilon podle studie účinné pouze mezi 50 až 70 procenty. Přitom jsou právě tyto vakcíny, kam spadá kromě Pfizeru i Moderna, všeobecně vůči mutacím odolnější.

Dobrá zpráva o vymizení

Pozitivní zprávou je, že varianta epsilon, která se poprvé objevila v minulém roce v Kalifornii, postupně spíše vymizela. Svého vrcholu dosáhla v únoru, poté obrazně řečeno v souboji s ostatními mutacemi prohrála.

Přitom ještě v únoru stála varianta epsilon za přibližně 15 procenty případů v USA. Jak informuje web Independent, dnes je to již méně než procento. Důvodem je, že přestože dokáže překonat protilátky, není více nakažlivá než jiné mutace nemoci COVID-19.

K epsilon variantě se vyjádřil také český biochemik Jan Konvalinka, který tvrdí, že by vakcíny měly proti mutaci stačit. „Mluvili jsme o variantě epsilon neboli kalifornské už v prosinci nebo v lednu tohoto roku. Vypadala nebezpečně, protože podle prvních zkušeností snižovala schopnost protilátek vyvolaných očkováním zabránit infekci a chorobě. Potom se ale ukázalo, že ochrana je sice nižší, ale stále dostačující,“ řekl Konvalinka pro Český rozhlas.

Také však potvrdil, že šíření dané varianty koronaviru je spíše minulostí. „Tato mutace sice byla infekční, ale ne dost a v zásadě vymizela. Ani ve Spojených státech už není vidět. Mezitím se ty vědecké články dostaly do časopisů. A informace pro veřejnost, že je to smrtící mutace, je falešná. Kalifornská mutace není tak nebezpečná, jak to vypadalo,“ vysvětlil prorektor Univerzity Karlovy.

Tagy: