Mutace pirola straší Evropu. Zdravotníci varují před neobvyklými příznaky, jak je poznat?

Přichází podzimní vlna respiračních onemocnění

Evropou se šíří nejnovější varianta covidu nazývaná pirola. Zdravotníci varují i před neobvyklými příznaky, jež se u nakažených objevují. Ty mohou být zaměnitelné s jiným onemocněním a zejména starší a oslabení lidé by se měli mít na pozoru. Jaké jsou nejčastější příznaky a které se mohou u nakažených projevit?

Nová varianta covidu pirola vznikla z dříve velmi rozšířeného omikronu. Odborníci upozorňují, že přináší riziko především pro starší a nemocné pacienty. Výskyt piroly potvrdil i Státní zdravotní ústav, který o variantě informoval ve zprávě Národní referenční laboratoře. „Aktuálně se ve světě šíří nová monitorovaná varianta (VUM) BA.2.86, která je významně antigenně odlišná od variant SARS-CoV-2. Přestože není detekována často, stále pozorujeme nárůst počtu detekcí,“ uvedl ve zprávě Timotej Šúri.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zpěvák Stanislav Procházka, dívčí idol osmdesátých let zemřel předčasně. Před smrtí byl psychicky na dně

Variantu už eviduje hned několik desítek států. Větší počet vzorků pomáhá odborníkům určit příznaky. Podle deníku Irish Mirror má varianta 36 mutací, což vzbuzuje u lékařů obavy.

Šíření nakažlivé nemoci rezonuje zejména ve Velké Británii. Tamní Národní zdravotní služba (NHS) vydala seznam příznaků onemocnění. Patří mezi ně:

  • kašel
  • vysoká teplota, horečka nebo zimnice
  • ztráta chuti nebo čichu
  • dušnost
  • nevysvětlitelná únava, nedostatek energie
  • svalové bolesti
  • nechutenství
  • bolest hlavy
  • bolest v krku, ucpaný nos nebo rýma
  • průjem
  • nevolnost

Dalšími, neobvyklými příznaky mohou být podrážděné očí nebo různé vyrážky. Český vládní Covid Portál ještě varuje před zarudlými a napuchlými prsty u nohou dětí. „Vyskytují se i případy tzv. bezpříznakového průběhu onemocnění covidem-19. V takových případech se u osob nevyskytují žádné klinické příznaky a přítomnost viru prokáže pouze testování. Tyto osoby však mohou být infekční a nakazit ostatní,“ varuje portál.

Kde se varianta pirola vzala?

První výskyt zmutované varianty omikron se objevila v Dánsku na konci července. V srpnu se nákaza dostala do Spojených států a také Kanady. Varianta pirola byla do té doby detekována jen na letištích při náhodných kontrolách nebo ve vzorcích z odpadních vod.

Na konci srpna se v domově pro seniory v britském Norfolku objevil větší záchyt covidu u 33 z 38 klientů a 12 zaměstnanců. Varianta pirola se objevila u 28 z nakažených.

Zatím není jasné, jak je nejnovější varianta nakažlivá. Podle vědců je ale pravděpodobné, že nezpůsobí vlnu těžce nemocných s následným úmrtím. Jak informoval web CNN, pirola může být dokonce méně nakažlivá a imunitně invazivní, než jak se dosud experti obávali.

Tagy: