My máme ministra Beka? Z Pirátů je vidět jen Hřib, a to navíc negativně, říká komentátor

Mikuláš Bek

Piráti mohou zlobit, koho chtějí, ale ve vládě by nikomu nechyběli. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor MF Dnes Petr Kolář. Dodal, že v současné době je z Pirátů vidět jen pražský primátor Zdeněk Hřib, což ale straně příliš nepomáhá. O ministru pro evropské záležitosti ze STAN Mikuláši Bekovi prý ani do nedávné doby pořádně nevěděl.

Piráti se po propadu ve sněmovních volbách na podzim 2021 stáhli, ale po startu kampaně před komunálními volbami se začali ostřeji vymezovat vůči koaličním partnerům. Pražský primátor Zdeněk Hřib se následně nechal slyšet, že se strana „vrací ke kořenům“.

„Nevím, k čemu se Piráti vrací. V uplynulých měsících jsme o nich nevěděli skoro nic. Pročítal jsem si ministry a koukám, že Mikuláš Bek je za Piráty (ve skutečnosti je členem hnutí STAN – pozn. red.). Ty jo, já, politický komentátor, který se v prostředí pohybuje, jsem zjistil, že takového ministra vůbec máme. Z Pirátů je vidět jen primátor Hřib a ještě spíš negativně. Kdyby nebyl vidět vůbec, straně by to pomohlo,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Kolář.

S jeho názorem souhlasila také analytička webu Echo24 Lenka Zlámalová. „Každý, kdo žije v Praze, ví, že koalice nic nepředvedla,“ reagovala na dotaz, zda Piráti neudělali chybu, že do podzimních komunálních voleb jdou opět v čele se současným primátorem.

Odchod do opozice by nepomohl

Dlouhodobě výraznou postavou Pirátů je předseda Ivan Bartoš, v současnosti šéf resortu pro místní rozvoj. Podle Koláře to je jediný zajímavý politik ve straně, který ale v posledních měsících zabředl do řešení jednotlivostí. „Ve velkých rozhovorech mluví jen o agendě svého ministerstva, což je k neučtení,“ postěžoval si Kolář.

Dokonce se spekuluje, zda Piráti nebudou chtít vystoupit z vládní pětikoalice, protože se čtyřmi poslanci nejsou vidět. Nedaří se jim prosazovat své zájmy a otevírat debatu ohledně témat, která před volbami považovali za důležitá.

Podle expertů by jim ale odchod do opozice nepomohl. „Když už na vládní dráhu vyjeli, měli by ji dojet. Zlobit v pětikoalici mohou, koho chtějí. Mají čtyři poslance, a když z vlády odejdou, nikomu chybět nebudou,“ zdůraznil Kolář.

Podle posledních průzkumů navíc Pirátům výrazně klesají preference. Pokud by se nyní konaly volby, skončili by mimo Sněmovnu. To ale platí také i o vládních TOP 09 a KDU-ČSL, naopak ODS oproti svým partnerům posiluje. Podle Lenky Zlámalové se příznivci Pirátů vrátili právě k občanským demokratům.

„Ke kořenům se vrací hlavně voliči. Česká politika má dvě části – na jedné straně je vláda a na druhé opozice. Počet jejich fanoušků je stále stejný a dochází k přelivům jen uvnitř obou bloků,“ konstatovala analytička.

Tagy: