Piráti už nejsou. ODS je dominantní v tématu války, říká Zlámalová. Pustila se do Jurečky

Ministři vlády Petra Fialy ve Sněmovně

Zlámalová a Valeš o komunálních volbách

ODS je v tématu války dominantní a velmi silná, zato v ekonomických otázkách má obrovské rezervy. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla analytička webu Echo24 Lenka Zlámalová. Ostatní vládní strany podle ní nemají osobnosti, které dokáží v současné době komunikovat nejrůznější problémy. Pustila se například do Pirátů a šéfa lidovců, ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky.

Pokud by se nyní konaly sněmovní volby, vyhrála by podle společnosti Kantar koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se ziskem 33,5 procenta hlasů. Oproti předchozímu průzkumu z března si kromě koalice polepšila i samotná ODS, ostatní vládní strany naopak ztrácejí. Podle agentury SANEP by s náskokem zvítězilo hnutí ANO, přičemž TOP 09, KDU-ČSL ani Piráti by se nedostali do Sněmovny.

„ODS a celá koalice posilují navzdory tomu, že lidé jsou velmi nespokojení s vládními kroky proti zdražování. Efektivních zásahů jsme opravdu moc nevěděli. Pak je zde ale válka na Ukrajině a bezpečí je víc než životní úroveň. ODS je v tématu války velmi silná a dominantní,“ zhodnotila Zlámalová. Zdůraznila, že všechno kolem konfliktu na Ukrajině komunikují hlavě členové ODS – premiér Petr Fiala, jeho poradce Tomáš Pojar nebo ministryně obrany Jana Černochová. ODS působí silně a neústupně. Tím si Zlámalová vysvětluje vývoj preferencí.

Jurečka by měl být klíčovým ministrem

Naopak u ekonomických témat vidí obrovské rezervy. „Hlavně v tom, jak by měla vláda lidem své kroky vysvětlovat. Jde opět o lidi z ODS jako ministra financí Zbyňka Stanjura,“ uvedla Zlámalová. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela z hnutí STAN podle ní stranickou příslušnost víceméně ztratil.

Zlámalová a politolog Lukáš Valeš se společně pustili do Pirátů. Podle experta budou – stejně jako ČSSD v předchozí vládě coby menší partner ANO – doplácet na spolupráci se silnějším partnerem. „Navíc sami nevědí, jaká má být jejich politika. Pirátská témata dnes vlastně neexistují,“ nešetřil kritikou. „Piráti už vlastně nejsou. Nemají témata a řešení, vypadají v politice zbytní,“ souhlasila Zlámalová.

Analytička zdůraznila, že všem kromě některých členů ODS chybějí ve vládě osobnosti, které by komunikovaly současné problémy. „Ministr Jurečka promarňuje obrovskou příležitost. V těžké době by měl být klíčovým ministrem, ale jeho příspěvek 5 000 na dítě je jen legrační politika na úrovni Babišova příspěvku na důchodce. Je administrativně složitý a rodinám náklady nevynahradí,“ konstatovala.

Ostatní vládní strany, třeba TOP 09, podle Zlámalové vytahují témata, jimiž se jen snaží zviditelnit. „Jestli si někdo myslí, že v této době budou voliče zajímat sňatky homosexuálů nebo přijetí eura, tak nebudou. Ve stejné křeči jsou Piráti,“ uvedla. Zároveň si však myslí, že s koalicí podobné problémy nejspíše nezacloumají. Podle Zlámalové jde jen o křik navenek a uvnitř spolupráce funguje.

Valeš upozornil, že průzkumy ukazující na rostoucí preference ODS byly prováděny v době, kdy byla válka na Ukrajině fatální, a jednalo se o společenský problém číslo jedna. Jak se ale mezi lidmi zhoršuje ekonomická situace, bude občany stále detailněji zajímat, co se děje u nich doma a jak vláda reaguje.

„Pan Síkela je odvážný, že místo toho, aby mlčel, říká, jak vládu všude v zahraničí chválí a jak ji vyzdvihují. Obávám se, že trend u ODS a celé koalice může jít postupem času směrem dolů, což však může strany více stmelit. Jiná alternativa pro ně neexistuje,“ podotkl politolog.

Tagy: