Vládní koalice ztrácí podporu. Tři její strany jsou mimo Sněmovnu, tvrdí průzkum SANEP

Petr Fiala a Vít Rakušan

Pozice stran vládní koalice se u voličů čím dál více zhoršuje. Uvádí to poslední průzkum agentury SANEP. Podle ní by si všechny strany současné vlády v případě, že by se v květnu konaly volby, značně pohoršily. Růst naopak zaznamenává hnutí ANO, které průzkum s velkým náskokem opanovalo. Na třetí pozici se umístilo další opoziční hnutí SPD. Tři strany vládní koalice se nachází pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro zisk poslaneckých mandátů.

Květnový průzkum agentury SANEP ukazuje, že vládním stranám se aktuálně nedaří získávat nové voliče a dokonce ani udržet přízeň těch stávajících. Konkrétně nejsilnější vládní strana ODS by samostatně získala 19,6 % hlasů. To by jí stačilo na druhé místo.

O poznání hůře je na tom druhý nejsilnější člen koalice – hnutí STAN. To v říjnových volbách v loňském roce díky preferenčním hlasům získalo 33 poslanců, tedy jen o jednoho méně než ODS. Podle nynějšího průzkumu by obdrželo 7,8 %. Oproti dubnovému průzkumu agentury SANEP si pohoršilo téměř o procento.

Zbylé strany současné vládní koalice se nachází pod hranicí pěti procent, kterou je potřeba překonat pro vstup do Poslanecké sněmovny. Se 4,6 % hlasů se těsně pod touto laťkou drží Piráti. Právě ti v říjnových volbách doplatili na kroužkování kandidátů STAN na společné kandidátce a ve Sněmovně tak mají pouhé čtyři zástupce.

Rovná čtyři procenta podle průzkumu mají lidovci z KDU-ČSL, kterým přitom ve volbách značně pomohlo spojení s ODS a TOP 09 do koalice Spolu, díky čemuž získali 23 poslaneckých křesel, nejvíce ve své historii. Ještě níže se s pouhými 3,3 % voličských preferencí nachází zmiňovaná TOP 09, která má aktuálně ve Sněmovně 14 zástupců.

Jako důvod poklesu preferencí vládních stran se uvádí série krizí, které aktuálně Češi prožívají. Podle agentury jde zejména o prohlubující se inflaci či růst cen energií. „ODS si zatím udržuje preference díky tomu, že přebírá voliče od svých vládních koaličních partnerů, a to především od starostů. Strana totiž zároveň zažívá odklon části svých vlastních voličů, kteří jsou současnou vládní politikou zklamáni a mají pocit, že se strana odvrátila od svých tradičních hodnot,“ uvádí ke svému průzkumu SANEP.

Využije Babiš podporu k prezidentskému tažení?

Velký růst podle agentury SANEP naopak zažívají opoziční subjekty, které jsou nyní zastoupeny v Poslanecké sněmovně. Pokud by se volby konaly v květnu, s velkým předstihem by je ovládlo hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše.

O něm se v posledních měsících hovoří zejména v souvislosti s možnou kandidaturou na prezidenta. Sám na dotazy reaguje vyhýbavě a tvrdí, že se rozhodne až v září. Už nyní však vyrazil v obytném voze na cestu kolem České republiky a setkává se s potenciálními voliči.

Preference rostou také druhému opozičnímu hnutí ve Sněmovně – SPD. To by podle průzkumu obdrželo 14,3 % hlasů a umístilo by se na třetí příčce mezi druhou ODS a čtvrtým hnutím STAN. „Dá se očekávat, že preference této strany budou díky rostoucí frustraci naší společnosti i nadále růst,“ tvrdí agentura SANEP.

Vládní strany pod čarou

Průzkum obsahuje rovněž preference několika menších stran. Před současnou vládní TOP 09 se nachází Svobodní se 3,6 % hlasů. Naopak ještě hůře jsou na tom sociální demokraté. ČSSD měla ještě v roce 2017 premiéra a v uplynulých čtyřech letech se podíleli na vládě Andreje Babiše, nyní by podle průzkumu od SANEP obdrželi pouhých 2,3 % hlasů.

Agentura odhaduje také zisk jednoho procenta pro Stranu zelených. Zbylé strany, které výrazně zasáhly do říjnových voleb, tedy například Trikolora, Přísaha nebo KSČM, SANEP nezmiňuje. Pouze uvádí, že zbylých 9,4 % hlasů voličů by si mezi sebou rozdělily ostatní strany, které v průzkumu jinak nejsou zmíněné.

Agentura SANEP uvádí, že průzkum provedla od 26. do 30. května. „Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden na vybrané skupině v souhrnu 1 429 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let,“ doplnila agentura.

Kantar: Volby by vyhrála koalice Spolu

Nedávný průzkum společnosti Kantar pro změnu informoval, že volby by začátkem května vyhrály strany koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která by obdržela 33,5 %. Samostatně by ODS získala 26 %. Průzkum Kantaru se ovšem víceméně shoduje ohledně postavení KDU-ČSL a TOP 09. Lidovci by totiž samostatně podle predikce dostali 4,5 % a druhá jmenovaná strana se nachází na třech procentech voličských preferencí.

ANO by podle této sondy mezi voliči získalo 28,5 % hlasů. Piráti a hnutí STAN by pak společně obdrželi 11,5 %. Až za tímto společným uskupením by se podle Kantaru mělo nacházet hnutí SPD Tomia Okamury s 11 %.

Kantar oproti agentuře SANEP zmiňuje hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty, které by podle průzkumu získalo tři procenta hlasů. Zhruba 2,5 % by pak podle Kantaru získala ČSSD a o půl procenta méně pak Zelení.

Tagy: