Ředitelka: Problémovým dětem běžně zabavujeme boxery a nože. Bojí se i učitelé

Na základní škole v Bílině pomáhá bezpečnostní agentura.

Škola v Bílině

Základní škola Za Chlumem v Bílině, kde v současnosti vykonává dozor bezpečnostní agentura, zdaleka není jediná v republice, která bojuje s těžko zvladatelnými žáky. Ostatní o tom jen nechtějí mluvit. Tvrdí to ředitelka školy Barbora Schneiderová, podle které se běžně stává, že jejich učitelé při výuce dětem zabavují boxery, nože i jiné zbraně.

Vulgární napadání, agresivita a výhružky nejen vůči spolužákům, ale i učitelům. To je takřka každodenní obrázek Základní školy Za Chlumem. Právě kvůli tomu od začátku tohoto týdne na zdejší žáky dohlíží ochranka.

„Běžně se stává, že učitelé během výuky zabaví žákům boxera, nůž nebo jiné zbraně. Poté to předáváme zákonným zástupcům. V případě, že se jedná o zbraň, hlásíme to na Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) nebo na policii,“ uvedla ředitelka školy Schneiderová.

Zaměstnanci bezpečnostní agentury budou na škole působit minimálně do konce školního roku. Rodiče jejich přítomnost ve škole vítají. „Je to jedině dobře, i pro naše děti. Máme o ně strach,“ řekli rodiče v anketě CNN Prima NEWS.

Na žáky si stěžují i další školy

Policie tu jen během posledního půlroku řešila čtyři přestupky proti občanskému soužití. Ty musela odložit kvůli věku žáků, kteří se jich měli dopustit. Teď je řeší Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). „Každý přestupek, který policie postoupí na OSPOD, dále řešíme nějakou formou etopedické podpory,“ řekla vedoucí oddělení sociálně právní ochrany dětí MÚ Bílina Martina Kofroňová.

Jak to na Základní škole Za Chlumem v Bílině opravdu vypadá, se plánuje přesvědčit sám nečekanou osobní návštěvou i ministr školství Petr Gazdík. „V tomto extrému je tato škola skutečně teď asi jediná v České republice. Na druhou stranu tu a tam jsem se už v minulosti ze své praxe krajského radního setkal s případy, kdy jednotliví žáci měli extrémní způsoby chování,“ uvedl Gazdík.

S tím ale nesouhlasí ředitelka bílinské školy. Podle ní nejsou rozhodně jediní, kteří mají problémy s žáky. „Rozhodně nejsme jedinou školou, která toto řeší, a možná během těchto 14 dnů, kdy je opravdu na nás velký tlak ze strany médií, začínám rozumět i těm ostatním učitelům, kteří mi píší a říkají, že ty problémy mají stejné, ne-li horší, ale nechtějí o nich mluvit,“ svěřila se Schneiderová.

Tagy: