Jana čeká na důchod rok a půl. České a slovenské úřady si prý nepředaly dokumenty, lhůta není

Paní Jana čeká dle svých slov na důchod už rok a půl

Češi mají problém s důchody ze zahraničí

Pracovali několik let v zahraničí, teď si požádali o výměru důchodu a čekají – podle České správy sociálního zabezpečení existuje více než šest a půl tisíce takových lidí, kteří se penzí nedočkali ani po dnech, týdnech, měsících nebo v extrémních případech i přes rok. Úřad vidí problém v tom, že neexistují jasně stanovené lhůty, ve kterých si mají země mezi sebou předat potřebné dokumenty.

Paní Jana čeká na peníze více než rok a půl. O předčasný důchod zažádala podle svých slov 1. června 2022. „Podobné případy jsme řešili v průběhu minulého a letošního roku. Jsou to většinou žádosti, které mají nějaký souběh se Slovenskem,“ popsala pro CNN Prima NEWS předsedkyně Rady seniorů České republiky Lenka Desatová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Seniorce kvůli drobné chybě od léta nepřišel důchod. Nikoho nezajímá, kde vezmu peníze, říká

To je právě případ i paní Jany. Téměř 30 let pracovala v Česku a dalších 15 na Slovensku. „Chodila jsem urgovat na okresní správu. Byla jsem tam třikrát, pokaždé mě odbyli. Pak jsem komunikovala s Prahou, tam se vymlouvali na slovenskou stranu, ale když jsem se dovolala na Slovensko, tam mi řekli, že z Česka si o žádné papíry zatím nezažádali,“ popsala zdánlivě bezvýchodnou situaci.

„Koordinační nařízení ani bilaterální smlouvy o sociálním zabezpečení žádné konkrétní lhůty nestanoví,“ konstatovala vedoucí oddělení komunikace České správy sociálního zabezpečení Tereza Koukolová. „To nám připadá naprosto příšerné. Je to běžné podání, takže tam musí běžet zákonná lhůta naše,“ okomentovala situaci Desatová.

Přestože Česká správa sociálního zabezpečení podle svého vyjádření dělá maximum a vyřizování žádostí o důchod s takzvaným mezinárodním prvkem se zkracuje, tisíce žadatelů čekají déle než zákonnou lhůtu 90 dní.

„Žadatelům, kteří splňují podmínky nároku na důchod na základě doby pojištění získané na území ČR, je přiznáván důchod v prozatímní výši až do doby, než je došetřena doba pojištění v zahraničí,“ doplnila Koukolová. To však paní Jana rozporuje.

„O žádném prozatímním důchodu nebyla nikdy řeč, nechodí mi vůbec nic,“ vylíčila. „Nevím o tom, že by to ti senioři pobírali,“ uvedla Desatová z Rady seniorů. Ta zároveň radí, aby si lidé, kteří čekají na své důchody déle než 90 dnů, zažádali na úřadech práce alespoň o okamžitou hmotnou pomoc.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidia z Havířova pečovala o postižené děti, nyní bojuje o svůj důchod. Stát její nárok odmítá

Tagy: