Bobři se po 150 letech vrátili na jih Čech. Hlodavci řádí u Vltavy, působí milionové škody

Na jihu Čech řádí bobři.

Po dlouhých 150 letech se do Jihočeského kraje vrátili bobři. Dobrá zpráva to ale není. Hlodavci na březích Vltavy řádí a každým dnem tu přibývají stromy poznamenané jejich činností. Bobři působí milionové škody hlavně podniku Povodí Vltavy, který se o břehy stará.

Ohryzané kmeny stromů téměř na každém kroku jsou poznávacím znamením života bobrů. Ti ze Šumavy migrovali a zabydleli se v okolí Větřní na Českokrumlovsku. Ideální podmínky tady ale přitom rozhodně nemají. „Je tady dosti frekventovaná silnice a samotná Vltava, která je vlastně od začátku května až do poloviny září plně využívána vodáky,“ popsal pro CNN Prima NEWS starosta Větřní Antonín Krák (SOCDEM).

ČTĚTE TAKÉ: Bobři na Přerovsku ohrožují hráze, nebezpeční jsou i pro lidi. Město žádá radikální řešení

Bobr je totiž plaché zvíře. Setkat se s ním ve volné přírodě je podle odborníků skoro zázrak. V případě náznaku nebezpečí se raději ponoří pod hladinu. „Pro nás obyčejné lidi je to spíš kuriozita. Na bobří díla se sem chodí dívat rodiny s dětmi,“ dodal Krák. Bobři tu při honbě za potravou udělají tolik práce, za kterou by se nemusel stydět žádný dřevorubec.

„Zatím se drží na přirozených tocích nebo na velkých řekách. V celé zóně C, to znamená téměř v celých jižních Čechách s výjimkou Šumavy, je povoleno je lovit,“ uvedl ředitel pracoviště Jižní Čechy z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) Jiří Bureš. Vltava je pro ně natolik široká, že si na ní zatím žádnou hráz nepostavili.

O to více ale řádí na březích. Škody sčítá hlavně podnik Povodí Vltavy. Musí totiž břehy častěji kontrolovat a uklízet po hladových hlodavcích. „V posledních dvou letech jsme práce vyčíslili na zhruba 22 milionů korun,“ potvrdil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Bobři nemají přirozeného nepřítele

Bobři poslední roky stále více migrují po proudu. Jejich aktivita je vidět například v Boršově nad Vltavou i u krajského města. „Se stopami po nich se setkáváme čím dál častěji. Už tu mají tradiční rodiny, mají tu vybudované své hrady,“ nechal se slyšet starosta Boršova Jan Zeman.

Do takzvaných hradů mají přístup pod hladinou. Přes léto by na to měli myslet hlavně ti, kteří se rádi koupou v řece. „Kdyby se plavec dostal mezi bobra a jeho hrad, tak by mohlo dojít k napadení. Bobr je veliký a ve vodě je stoprocentně lepší než člověk,“ dodal Zeman. Bobři navíc v Česku nemají přirozeného nepřítele. Do budoucna tak jejich počty nejen na Vltavě budou zcela jistě stoupat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brňany vyděsil had v paneláku. Zasahovala policie i herpetolog, plaza si vzal do své péče

Tagy: