Ve Vánocích vidím nebezpečí. Během ledna očekávám nárůst případů, říká viroložka

Viroložka Ruth Tachezy (autor: Petr Topič/Mafra)

INTERVIEW 2.12.2020

Ve čtvrtek se v Česku rozvolní koronavirová opatření. Někteří odborníci nesouhlasí. Testuje se na koronavirus málo? A jsou vakcíny proti viru bezpečné? Na tyto a další otázky odpovídala v pořadu Interview na CNN Prima NEWS viroložka z Přírodovědecké fakulty UK a Akademie věd ČR Ruth Tachezy.

„Chybou bych to nenazvala, nicméně se mi to zdá trošku rychlé. Hlavně vidím problém s přicházejícími vánočními svátky, tam vidím opravdu nebezpečí,“ řekla v úvodu Tachezy k rozvolňování. Podle viroložky je problematické také více uvolnění restrikcí najednou i fakt, že v některých krajích situace ohledně koronaviru stále není dobrá.

Přechod k mírnějšímu režimu by se podle Tachezy mohl ve statistikách nakažených projevit začátkem nebo až v polovině ledna. „Neočekávám tak rychlý nárůst, protože restrikce stále platí, ale myslím si, že neuvidíme pokles, že uvidíme po nějakou dobu stagnaci. Pak bych očekávala – a doufám, že bude pouze pozvolné – zvýšení,“ vysvětlila viroložka.

Pozor na tragédie kvůli návštěvám, varuje Tachezy

„Nebezpečné se může stát právě navštěvování těch, které chceme vidět z důvodu blížících se svátků a dlouho jsme je neviděli, což může vyústit i v určité tragédie,“ sdělila Tachezy.

Lidé by podle viroložky měli být zodpovědní. Kromě nošení roušek, mytí rukou a dodržování rozestupů je dobré si udělat PCR test. Pak si můžeme být jistí, že tři až čtyři dny nemůžeme nikoho nakazit. Antigenní testy jsou problematičtější. „Pokud test necháte udělat v případě, že člověk má už nějaké symptomy, očekávám, že bude mít dobrou výpovědní hodnotu. V tomto případě je to lepší než nic, to je pravda. Vyloučíte, že máte vysokou virovou nálož,“ řekla Tachezy s tím, že pokud by si člověk nechal udělat pouze antigenní test, s blízkými by například neměl sdílet koupelnu, nespat ve stejné místnosti a sedět od nich na vzdálenost dvou metrů.

Od 18. prosince by si lidé mohli nechat udělat jeden antigenní test, který zaplatí zdravotní pojišťovna. Během rozhovoru proto padla otázka, zda tato nabídka v Češích nevyvolá přehnaný pocit bezpečí. „Já si myslím, že ano. Vyjádřila jsem se k tomu hned, jak to pan premiér deklaroval, a byla jsem z toho trochu vyděšena, protože si skutečně myslím, že i mezi odborníky mohou mít lidé mezery v informovanosti, natož v běžné populaci. Je to složitá problematika. Slyšela jsem pana profesora Prymulu zmiňovat, že testy budou nakupovat podle parametrů, které jsou důležité. Bez ohledu na to testy pro lidi, kteří nemají příznaky, mají nízkou nebo žádnou výpovědní hodnotu,“ uvedla viroložka.

Testujeme málo

Pro větší testování antigenní testy vhodné jsou, například v domovech důchodců nebo školách. „Nevidím smysl testovat jenom učitele, mělo by být plošné pro žáky i učitele,“ sdělila Tachezy.

Podle viroložky se na koronavirus testuje málo. „Při největších počtech bylo prováděno přes 40 tisíc testů denně. Dneska je to nějakých 11 tisíc a méně, ale procento pozitivních testů je hrozně vysoké, 20 procent. Proč se tak málo testuje, mi není úplně jasné,“ řekla s tím, že lidé možná málo hlásí kontakty, a proto je problém s jejich trasováním.

„Já si myslím, že skutečně netušíme, jaká nálož je teď v populaci, že bude výrazně vyšší, než si myslíme. To samozřejmě skýtá určitou obavu, že ve chvíli, kdy se zvýší mobilita a všechno se otevře, zase uvidíme zvýšení. Pokud je nálož vysoká, můžeme vidět zvýšení dramatické. Já doufám, že to tak nebude, ale je to možné. Myslím si, že testování je jedním z mála nástrojů, které v současné chvíli pro boj s pandemií máme,“ uvedla Tachezy.

Společnost se obává rychlého vývoje vakcíny

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by rád proočkoval 70 procent populace. Podle průzkumu by se ale více než polovina lidí očkovat nenechala. „Doba tomu nenahrává. Vím, že spousta lidí má obavy, že vývoj vakcín byl překotný. Ona to skutečně není pravda. Možná si běžná populace neumí představit, jak ohromný skok se udál poslední roky na poli molekulární biologie, což s tím samozřejmě souvisí. Myslím si, že vakcíny budou zcela bezpečné,“ dodala na závěr Tachezy.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Ruth Tachezy si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: