Na léčbu, pomůcky a lepší život. Zakladatelé sbírek jsou dojatí. Komu vaše štědrost pomohla?

V těžkých chvílích požádali o pomoc veřejnost a jejich prosby byly vyslyšeny. Ať už zakladatelé sbírek na platformě Znesnáze21 mysleli na nemocné děti, strádající zvířata, či důstojnou vzpomínku na zesnulé, lidé pomohli. Cílové částky se podařilo vybrat i díky čtenářům CNN Prima NEWS, kteří svou štědrostí dojali nejen neštěstím postižené rodiny, ale i samu organizaci. Proto nejen jim adresují nejnovější informace o osudu těch, kterým finančně přispěli.

Redakce CNN Prima NEWS již zveřejnila více než 40 sbírek spuštěných na platformě Znesnáze21. Mnohé z nich jsou již ukončené, a to tím nejlepším způsobem: cílovou částku se podařilo vybrat. Příběhy těch, kteří se ocitli v tíživé situaci, nebyli dárcům ani z řad čtenářů CNN Prima NEWS lhostejné, čehož si rodiny a známí nanejvýš váží.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Protivníka skolil za 15 vteřin, teď bojuje o život. MMA bijec Štefan přišel o nohy i část lebky

Obrovské díky všem dárcům poslala například Bára Miksánková. Ta založila sbírku pro malou Terezku a její maminku. Samoživitelka se v první polovině minulého roku dozvěděla, že malá dívenka trpí akutní lymfoblastickou leukémií.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

„Úžasní lidé, kterým není lhostejný život ostatních. Chtěla bych jménem Terezky a její maminky poděkovat vám všem, kteří jste nám jakkoliv pomohli a stále ještě pomáháte, protože bez vás by to všechno šlo ještě hůř. Terezka je v tuto chvíli po třetím bloku chemoterapií bohužel s antibiotiky v nemocnici, ale pevně věříme, že už bude brzy opravdu lépe. Ještě jednou vám děkuji,“ vzkázala loni v listopadu prostřednictvím Znesnáze21. Celkem se podařilo vybrat 203 218 korun, tedy 102 procent původního cíle.

Ačkoliv na paruky pro Marcelu a její dceru Kateřinu s alopecií se podařilo vybrat „jen“ 86 procent cílové částky – tedy 68 965 korun –, oběma ženám se splnil jejich sen.

„Když maminka Marcela požádala v Prameni pomoci o paruku pro dceru Kristýnku, nevěřila, že by se mohlo podařit získat peníze také na paruku pro ni. Dobrá věc se i v dnešní složité době podařila a holky odjížděly z nadačního fondu šťastné, se slzičkami dojetí a hlavně s obrovskými díky všem, kteří jim přispěli. Jste neuvěřitelní,“ dodal směrem k dárcům nadační fond koncem listopadu. K poděkování připojil též snímek dvou usměvavých majitelek nových paruk.

Na splnění cíle stačil měsíc

Když v listopadu minulého roku postihla Bohnický statek tragédie v podobě požáru, uspořádala Nadace Bona skrze platformu Znesnáze do druhého dne veřejnou sbírku s cílem pomoci zvířatům. Stačil pouhý měsíc, aby se vybralo více než 100 procent cílové částky. Dárci na zakoupení krmení na zimu zaslali 592 643 korun. „Dárci přispěli nejen významnou finanční částkou, ale přiváželi rovnou balíky sena a další krmivo,“ doplnila Nadace.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Riskovali vlastní život, aby pomohli. Darujte Srdce pro hrdinu a hlasujte

Sbírku po malou Martinku spustila její maminka. Dívence byl teprve rok, když se začala topit. Kvůli nedostatku kyslíku má Martinka poškozený mozek, takřka se nehýbe, přesto dělá malé pokroky. Dárci jí k potřebným neurorehabilitacím zaslali 62 591 korun, tedy 125 procent původního cíle.

„Z celého srdce bychom vám chtěli poděkovat za to, že jste pomohli dovést naši sbírku do konce. Díky vám můžeme dále pokračovat s Martinkou v rehabilitacích. Čeká nás operace kyčlí a věříme, že vše dopadne, jak má a všechna cvičení budou teprve stát za to. A to všechno hlavně díky vám všem! Ještě jednou děkujeme všem za obrovskou podporu,“ vzkázala dojatá maminka letos v březnu.

Celé Česko letos v dubnu šokovala vražda ve Svitávce, při níž zahynula matka se synem. Útočník je bez milosti zabil před vchodovými dveřmi jejich domova. Pozůstalí se na pobídku okolí rozhodli vytvořit sbírku na platformě Znesnáze21, aby svým nejbližším zajistili důstojný pohřeb. Z původně plánovaných 10 tisíc se stalo 275 158 korun.

„Chtěli bychom Vám všem poslat obrovské díky za Vaši štědrost. Je pro nás neuvěřitelné, kolik dobrých duší nám chce pomoci. Peníze pokryjí celý pohřeb a veškeré věci kolem něj. Další vaše příspěvky použijeme na právní záležitosti obou zesnulých,“ sdělily sestry zavražděného chlapce a dcery zesnulé maminky v polovině dubna.

Pomoc dětem i zvířatům

Pro malou Viktorku se SMA se dárci složili na částku ve výši 565 970 korun, což představuje 103 procent vytčeného cíle. Peníze její rodina využije na nutné rehabilitace a zdravotní pomůcky. „Všem našim dárcům a podporovatelům patří velké poděkování. Bez vaší podpory bychom nemohli tak účinně a efektivně naplňovat misi POSTAVME VIKTORKU NA NOŽKY. Jsme moc vděční, že na to nejsme sami a že čím dál víc lidí nezavírá před velmi závažnou nemocí oči ani srdce,“ sdělila její maminka dárcům začátkem května.

ČTĚTE TAKÉ: Kubík se narodil ve Vizovicích na zastávce. S porodem pomohli policisté hlídající metalisty

V červenci, kdy byla sbírka definitivně ukončena, přiložila další vzkaz plný vděku. „Z celého srdce děkujeme všem našim dárcům a podporovatelům. Vaše podpora nám umožní Viktorce koupit tolik potřebné zdravotní pomůcky a zaplatit léčebné výlohy na překonání první fáze léčby. Lidi jako Vy skutečně mění svět a my jsme za to neuvěřitelně vděční. Děkujeme, že hrajete tak velkou roli ve finančním zotavení Viktorky. Děkujeme za Vaši štědrost a starostlivost. Je uklidňující vědět, že tam venku jste Vy, dobří lidé,“ doplnila maminka.

Více než 150 procent původního cíle se podařilo vybrat i na pomoc kocourkovi Milošovi, jehož se v zuboženém stavu ujala nová rodina. „Chceme moc moc poděkovat všem lidem, kteří podporují Miloška na jeho cestě ke zdraví. Děkujeme za finanční pomoc a krásné vzkazy. Zahřejí na duši,“ vzkázali jeho noví majitelé koncem dubna.

Na pomoc zvířatům se lidé složili i v další sbírce – věnované psím seniorům, o něž se nikdo nechce starat. Vzhledem k jejich vysokému věku je odmítají nejen lidé, ale také útulky. Do péče si je proto bere organizace Pes senior. Jelikož jsou však náklady vysoké, prosila o pomoc veřejnost. Veřejnost žádost vyslyšela, do současné chvíle dárci zaslali 212 400 korun, tedy takřka dvojnásobek původní cílové částky.

„Je to neuvěřitelné, ale během dne do naší sbírky přispělo 84 dárců celkově částkou 65 239 korun, částky ještě navyšoval Nadační fond Škoda Auto, který je patronem sbírky – celkově přispěl 30 000 Kč. Dosud se od 120 dárců vybralo 125 087 korun. Za naše psí seniory všem moc děkujeme,“ napsala organizace koncem května. Pomoc však pokračuje dál. „Další finance budou použity pro další pejsky, kteří to potřebují a kterých čeká na pomoc celá řada. Pokud se vybere dostatečná částka, chtěli bychom nechat vybudovat vytápěné kotce pro ty, kdo potřebují ‚svoje soukromí‘ a nemohou žít ve smečce,“ doplnili autoři.

Ačkoliv jsou výše uvedené sbírky převážně ukončeny, na stránkách Znesnáze.cz jsou desítky příběhů těch, kteří stále na pomocnou ruku čekají. I malý příspěvek jim může změnit život.

Tagy: