Na Plzeňsku zřejmě řádí vlk, roztrhal už dvě telata. Není plachý, říká Lukáš, který ho vyfotil

Další člověk v Česku se pravděpodobně velmi zblízka potkal s vlkem. Stalo se to na Plzeňsku nedaleko od místa, kde dost možná stejné zvíře nedávno roztrhalo býčka a jalovičku. Škoda činí zhruba 80 tisíc korun. Na výsledky analýzy, které s jistotou řeknou, zda se skutečně jednalo o vlka, teď netrpělivě čekají farmáři, ochránci přírody i svědek, podle něhož zvíře nevykazovalo známky plachosti.

Těžař Lukáš zažil v lese okamžik, na který asi jen tak nezapomene. Když pracoval v těžařském stroji, všiml si, že asi 20 metrů od něj stojí zvíře, které vypadalo jako vlk. „Šel za mnou. Koukal, jak pracuju, tak jsem ho vyfotil. Nešel jsem ven ještě asi tři hodiny potom. Bál jsem se,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Zvíře, které vyfotil, nejevilo známky plachosti, protože ho neodradil ani zvuk stroje.

„Na té fotografii je vlk. Pro mě je to velké překvapení, že by se tady objevil,“ prohlásil hospodář honitby Míšov Václav Chaloupek, který má s vlky velké zkušenosti –⁠ dva choval v zajetí 14 let. „Vlk je schopný za noc uběhnout 30, 40, 50 kilometrů. Když se cítí ohrožený, nikdy nevíme, co udělá,“ řekl Chaloupek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Střelba v centru Mostu. Divoká prasata tam nejspíš loví pytláci, bachyni zasáhli šípem

Podle místních je vlk pouze zvědavý a na lidi by snad nezaútočil. Na to je prý příliš plachý a lidským obydlím se bude spíše vyhýbat. Zároveň by si však podle nich měli dávat pozor majitelé různých zvířat, zvláště psů.

Těžař vyfotil zvíře jen 10 dnů od chvíle, kdy pravděpodobně vlk roztrhal na zdejší pastvině teprve týdenního býčka. Místo je vzdušnou čarou asi 15 kilometrů od Nových Mitrovic, kde přišel farmář hned o dvě telata. „Jedno bylo zakousnuté zezadu, mělo vykousanou kůži a maso. Druhé bylo zadávené, mělo vykousané veškeré vnitřnosti,“ sdělil chovatel skotu Jan Kovář.

„Odebírala se nalezená srst. Snažili se nabrat ještě vlhké sliny tak, aby bylo možno potvrdit DNA vlka,“ osvětlil inspektor Krajské hygienické stanice Plzeň Richard Bílý.

Není jisté, zda nešlo jen o psa

V okolí byla sešlapaná tráva, jak se stádo snažilo tele chránit a predátora odehnat. V blátě zůstaly i stopy velké šelmy. Chaloupek míní, že podle ní se jedná o vlka. „Může to být také kříženec třeba vlka se psem,“ dodal. „Výsledky analýzy DNA, které by s jistotou prokázaly, zda se jedná o psa, nebo o vlka, zatím k dispozici nemáme,“ řekla CNN Prima NEWS mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Farmář nyní doufá, že mu bude alespoň přiznána náhrada. Ta však zdaleka nepokryje skutečnou škodu. „Největší obavu mám z toho, že se nic nezjistí a bude ticho po pěšince. A další rok se mi budou rodit telata a zase o ně budu přicházet,“ svěřil se Kovář.

Pokud se prokáže, že v Brdech vlci skutečně jsou, musí se na to zemědělci v budoucnu připravit a zvířata ochránit.

Tagy:
pes útok vlk kráva Plzeňský kraj farmář býk Krajská hygienická stanice Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Václav Chaloupek