Na recesi mám přichystanou brokovnici, vtipkoval Biden. V proslovu si popletl pohádky

Americký prezident Joe Biden řečnil před volbami do Kongresu na akci v San Diegu, kde proslov protkal řadou nesouvislých průpovídek. Reagoval například na nové výsledky americké ekonomiky a prohlásil, že má na recesi přichystanou brokovnici. Chtěl také použít pohádkovou metaforu, pomíchal ale dva různé příběhy.

List The New York Times publikoval nové hospodářské výsledky USA a informoval, že v říjnu se obsadilo 261 tisíc nových pracovních míst. Informaci vypustil pod označením „Goldilocks report“, což lze do češtiny přeložit jako „zpráva Zlatovlásky“ nebo též „princip Zlatovlásky“.

V anglofonním prostředí se tento termín používá pro poučku z pohádky Zlatovláska a tři medvědi, ve které si dívka v domě medvědů vybírala ze tří misek s kaší a zvolila tu, která nebyla ani příliš horká, ani příliš studená. Americký deník tak chtěl touto metaforou vyjádřit, že ekonomický vývoj v zemi není ani příliš dobrý, ani příliš špatný.

Této metafory se chytil i prezident Biden na akci v San Diegu a rozhodl se ji okořenit vlastní metaforou. „The New York Times označily tu zprávu za zprávu Zlatovlásky. Já mám na toho vlka připravenou brokovnici,“ řekl Biden, čímž chtěl pravděpodobně vyjádřit, že je jeho administrativa připravená tlumit dopady případné recese.

Jenže v anglické verzi Zlatovlásky a třech medvědů, jak už název napovídá, žádní vlci nejsou, jen medvědi. Podle listu Daily Mail si Biden zmíněnou pohádku zjevně popletl s Červenou Karkulkou, v níž se vlk samozřejmě vyskytuje.

Hovory s mrtvými

To ale nebyla jediná chyba, které se americký prezident v pátek dopustil. Biden v projevu, který New York Post označil přímo za „blábolivý“, mluvil také o zdravotnictví. Zmínil například, že se bavil s vědci, kteří izolovali inzulin, ale nenechali si svůj objev patentovat, protože jim to přišlo neetické. To Bidenovi přišlo fascinující.

Je sice pravda, že objevitelé inzulinu Frederick Banting a John James Richard Macleod dostali za svůj výzkum Nobelovu cenu a skutečně nechtěli, aby na patentu bylo jejich jméno. Problém ale je, že s nimi Biden mohl jen těžko mluvit.

Macleod zemřel v roce 1935, Banting v roce 1941. Biden se narodil o rok později.

Tagy: