Na Tchaj-wanu cvičí pro případ čínského útoku. Siréna zahnala obyvatele do krytů

Na ostrovním státu Tchaj-wan, který si nárokuje Peking, začal týden vojenských cvičení, který má běžné občany připravit na případ čínského útoku. Krátce po poledni rozezněly severovýchod země sirény, ulice měst se po signálu vylidnily. Doprava se zastavila a lidé utekli do krytů.

Na Tchaj-wanu započal každoroční trénink vzdušné obrany, jeho součástí je i výcvik běžných občanů. V různých částech ostrova budou probíhat v průběhu čtyř dní vojenská cvičení.

První mají za sebou obyvatelé hlavního města Tchaj-pej a přilehlých lokalit. Ve 13:30 se v oblasti rozezněly sirény a lidé museli okamžitě do krytů. Přesně tak, jak by to měli udělat v případě čínského útoku. Dění popsal web Taipeitimes.com.

Zatímco městy zněly sirény, všechna vozidla musela zastavit, řidiči i chodci utíkali nalézt úkryt v obchodech nebo v jiných krytých zónách.

Podzemní doprava se sice nezastavila, cestující ale nemohli po dobu poplachu opustit stanice metra, a proto vyčkávali na nástupištích.

O potenciálním čínském útoku na Tchaj-wan se poslední dobou hovoří v médiích čím dál více. Obavy rozdmýchala ruská invaze na Ukrajinu, která rozhýbala geopolitickou šachovnici. Tchaj-wan se na čínský útok poctivě připravuje už dlouhé roky a disponuje silným obranným systémem, třebaže početně nemůže nikdy Pekingu konkurovat.

Tagy: